5.9.2017: Seuraava hirviömyrsky on jo ovella: 5-luokan Irma moukaroi Karibian saaria ja matkaa kohti Yhdysvaltoja

Hurrikaani Irma on saavuttanut koreimman luokituksen viisiportaisella asteikolla.

Karibianmerellä liikkuva Irma-myrsky on nyt äärimmäisen vaarallinen 5-luokan hurrikaani, Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOAA:n hurrikaanikeskus kertoo. Irma on osumassa keskiviikkoaamuna Suomen aikaa lukuisiin Karibianmeren pieniin saarivaltioihin ja territorioihin. Tällä hetkellä myrskyn keskus on reilun 400 kilometrin päässä Antiguasta ja Barbudasta.

Tuulen voimakkuus on pahimmillaan yli 280 kilometriä tunnissa eli 78 metriä sekunnissa. Puuskat ovat vielä voimakkaampia.

Keskiviikkoiltana Irman ennustetaan saavuttavan Puerto Ricon ja torstaina Dominikaanisen tasavallan.

Toistaiseksi on liian aikaista ennustaa, mihin Irma siitä suuntaa. Tällä hetkellä sen uskotaan pyyhkivän Kuubaa ja Floridaa viikonvahteessa, mutta se saattaa muuttaa reittiään. CNN:n ennusteessa Irma laantuu lähipäivinä neloskategorian hurrikaaniksi, mutta on silti yhä hyvin vaarallinen. Esimerkiksi Texasiin järkyttävät tulvat reilu viikko sitten tuonut Harvey oli maalle saapuessaan neloskategorian myrsky.

Asukkaat varautuvat
Noin 90 000 asukkaan Antiguan ja Barbudan paikalliset meteorologit alkoivat varoitella myrskystä jo viime viikolla. Viranomaiset vakuuttavat paikallismedialle, että kaikki mahdolliset valmistelut on tehty. Saarille on muun muassa perustettu erityinen tiimi auttamaan iäkkäitä ja invalideja ja kaikille suojarakennuksiin haluaville järjestetään kuljetuksia.

Puerto Ricossa koulujen ja yliopistojen tunteja on peruttu ja monet yritykset ovat sulkeneet ovensa. Paikalliset ovat alkaneet hamstrata juomavettä ja ruokaa kaupoista.

Myös Floridassa itärannikon asukkaat ovat alkaneet hankkia säilykkeitä ja vettä. Myrskyvalmistelut on aloitettu. Kuvernööri Rick Scott julisti osavaltioon hätätilan.

– Me Floridassa varaudumme aina pahimpaan ja toivomme parasta. Vaikka Irman reitti ei ole vielä varma, meillä ei ole varaa olla valmistautumatta, Scott sanoi tiedotteessa.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709052200373223_ul.shtml