5.9.2017: Japani valmistelee 60 000 kansalaisensa evakuointia Etelä-Koreasta

“Japani valmistautuu massaevakuointiin Korean niemimaan kiristyneen tilanteen takia.

Japani valmistautuu evakuoimaan 60 000 Etelä-Koreassa asuvaa tai vierailevaa kansalaistaan Korean niemimaan kiristyvän tilanteen vuoksi.

– Uudet provokaatiot ovat mahdollisia. Meidän on oltava äärimmäisen valppaina ja tehtävä kaikki mahdollinen kansamme turvallisuuden takaamiseksi, Japanin pääministeri Shinzo Abe totesi hallituspuolueiden kansanedustajille maanantaina Nikkei Asian Review’n mukaan.

Etelä-Koreassa asuu tällä hetkellä hieman alle 40 000 japanilaista. Turisteja on noin 19 000.

– Jos Yhdysvallat päättää sotilaallisesta iskusta Pohjoista vastaan, alkaa Japanin hallitus valmistella evakuointia itsenäisesti, riippumatta siitä, ovatko amerikkalaisten suunnitelmat julkisia, japanilainen hallituslähde kertoo.

Japani on jakanut kansalaisilleen tietoa väestönsuojista Etelä-Koreassa ja neuvottelee varmuuden vuoksi Etelä-Korean amerikkalaisjoukkojen kanssa avusta mahdollisessa evakuointitilanteessa.

Pohjois-Korea teki viikonloppuna kuudennen ydinkokeensa. Kyseessä oli maan historian voimakkain ydinräjäytys. Pohjoiskorealaisten mukaan kyse oli ballistisen ohjuksen kärkeen mahtuvasta vetypommista. Mikäli väite pitää paikkansa, merkitsee se merkittävää loikkaa maan asekyvyissä. Yhdysvallat on vaatinut Pohjois-Korealle ankarimpia mahdollisia pakotteita.”

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/japani_evakuointi-69723