14.10.2017: Kalifornian maastopaloista leviää haitallista savua – San Franciscossa ilmanlaatu huonoa

“Useita tapahtumia on peruttu haitallisen savun vuoksi.

Pohjois-Kaliforniassa sunnuntaina alkaneet maastopalot jatkuvat ja levittävät savua laajalle alueelle.

Kalifornian viinintuotantoalueella raivoavista paloista nouseva savu on tummentanut taivaan ja aiheuttanut hengitysvaikeuksia aina San Franciscossa ja Sacramentossa asti.

Sankka savu on noussut jo haitalliselle tasolle ja ihmisiä on kehotettu käyttämään hengityssuojainta kulkiessaan ulkona. Myös kouluja on suljettu.

San Franciscon lahden ympäristössä ilmanlaatu on heikentynyt yhtä huonoksi kuin ilmansaasteista kärsivässä Kiinan pääkaupungissa Pekingissä.

Savun aiheuttaman heikon näkyvyyden takia lentoja on peruttu ja niissä on viivästyksiä.

Pohjoisessa Kaliforniassa riehuvat maastopalot ovat vaatineet ainakin 36 ihmisen hengen. Lisäksi palot ovat tuhonneet tuhansia koteja ja useita satoja ihmisiä on kateissa.

Alueen virkamiehet ovat varoittaneet, että pienet hiukkaset voivat aiheuttaa keuhkoihin ja verenkiertoon kulkeutuessaan korjaamatonta vahinkoa elimistölle. Solanon piirikunnan sairaalassa on yli 250 ihmistä, jotka kärsivät savun aiheuttamista hengitysoireista. Hengityssuojaimet on myyty loppuun useita kaupoista.

Useita tapahtumia on peruttu Kalifornian metsäpalojen takia. Järjestäjät ovat peruuttaneet viikonlopun tapahtumia muun muassa puolimaratonin San Franciscossa. Lisäksi NFL on tutkinut vaihtoehtoja siirtää sunnuntaina olevan pelin Oakland Raidersin ja Los Angeles Chargersin välillä.”

https://yle.fi/uutiset/3-9883359?origin=rss