23.9.2020: Koronan piti täyttää teho-osastot, mutta ne jäivätkin tyhjilleen: “On isomman arvioinnin paikka”, sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja

“Kun Suomessa viime maaliskuussa otettiin käyttöön laajat koronarajoitukset, oli perusteluna se, että tehohoitopaikat eivät riitä.

– Ei niitä kovin paljoa ollut. Muutama ihminen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin terveys- ja vanhustenpalveluiden johtaja, lääketieteen tohtori Tuula Karhula ei pysty kertomaan koronan takia Etelä-Karjalan keskussairaalassa tehohoidossa olleiden tarkkaa lukumäärää, mutta tietää suuruusluokan.

Jos on Etelä-Karjalan keskussairaalassa ollut koronapotilaiden osalta hiljaista, niin sitä se on ollut muillakin Suomen tehohoito-osastoilla.

Kun laajat liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset tulivat puoli vuotta sitten Suomessa voimaan, valtioneuvoston perustelu niille oli tehohoitopaikkojen riittävyys.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ennusti viime maaliskuussa, että pahimpien skenaarioiden mukaan jopa 3 600 suomalaista voisi tarvita tehohoitoa koronaviruksen takia. Niiden arvioiden perusteella esimerkiksi Uusimaa eristettiin ja koulut siirtyivät etäopetukseen.

Tehohoitopaikat eivät kuitenkaan täyttyneet – eivät lähellekään.

Olivatko suomalaisten perusoikeuksia rajoittaneet rajoitustoimet siis tehty turhaan tai väärin perustein?”

“Selvitys paikallaan

Rajoitustoimet kohdistuivat kansalaisten perustuslaillisiin oikeuksiin, kuten kokoontumis- ja liikkumisvapauteen. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sdp) mielestä oli tarpeellista rajoittaa ihmisten perusoikeuksia.”

https://yle.fi/uutiset/3-11558435