POIMINNAT LOKAKUU 2015

Päivitetty 16.11.2015:

13.10.2015: Iranin parlamentti hyväksyi ydinsopimuksen

”Iranin parlamentti hyväksyi tiistaina kansainvälisen sopimuksen maan ydinohjelmasta.

Uutistoimisto Irnan mukaan parlamentti hyväksyi sopimuksen vahvistavan lain äänin 161 puolesta ja 59 vastaan. 13 pidättäytyi äänestämästä.

Iran ja sen kansainväliset neuvottelukumppanit saavuttivat sovun maan ydinohjelmasta heinäkuussa. Tavoitteena on, että ydinsovun myötä vuosia voimassa olleet talouspakotteet Irania vastaan voidaan purkaa.

Yhdysvaltain senaatti äänesti sovusta syyskuussa. Republikaanit eivät onnistuneet kaatamaan sopimusta. Sopimuksen hylkääminen senaatissa olisi vaatinut taakseen 60 ääntä. Sitä puolsi sadasta senaattorista 58.

Tulosta pidetään isona ulkopoliittisena voittona presidentti Barack Obamalle.”

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/iranin-parlamentti-hyvaksyi-ydinsopimuksen/5494766

 

13.10.2015: Yhdysvallat pudotti ammuksia Syyriaan

”Yhdysvallat on lisännyt tukeaan Syyrian kapinallisjoukoille toimittamalla näille ammuksia ja muita tarvikkeita.

Yhdysvaltain armeijan tiedottajan mukaan Yhdysvaltain johtama liittouma pudotti tarvikkeita Syyrian pohjoisosaan sunnuntaina.

Nimettömänä puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan ammuksia pudotettiin 50 tonnin edestä. Tarkempaa tietoa siitä, kenelle ammukset ja muut tarvikkeet pudotettiin, ei toistaiseksi ole.

Syyrian hallituksen maajoukot ja sen liittolaiset aloittivat viime viikolla hyökkäyksen Länsi-Syyriassa. Maajoukot ovat saaneet tukea Venäjän ilmaiskuista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan joukot kävivät eilen tähän mennessä rajuimmat taistelunsa lähellä pohjoisesta etelään kulkevaa moottoritietä, joka yhdistää Syyrian suurimpia kaupunkeja. Venäjän kerrotaan tukeneen hyökkäystä noin 30 ilmaiskulla Haman maakunnassa.

Syyrian armeija myös ilmoitti eilen vallanneensa takaisin viisi kylää Haman maakunnassa.

Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriaan syyskuun lopulla. Venäjä tukee presidentti Bashar al-Assadin hallintoa ja sanoo ilmaiskujen suuntautuvan Isisiä ja muita terroristijärjestöjä vastaan. Monien EU-maiden mukaan iskut eivät ole tosiasiassa kohdistuneet Isisin hallinnassa oleville alueille.

EU-maat vaativat eilen Venäjää lopettamaan välittömästi toimet, jotka kohdistuvat Syyrian maltillisen opposition edustajiin.”

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/yhdysvallat-pudotti-ammuksia-syyriaan/5494552

 

11.10.2015: Brittihävittäjät valmistautuvat taisteluihin – lentäjille lupa ampua venäläiskoneita tarvittaessa

”Britannia on Sunday Timesin mukaan varustanut Irakissa ja Syyriassa lentävät koneensa ilmaohjuksilla, jotta ne voisivat puolustautua venäläishävittäjien hyökkäyksiltä.

Syyrian sisällissodan sekava tilanne sai jälleen uuden käänteen, kun Venäjä aloitti syyskuun lopussa ilmaiskut Syyriassa.

Virallisesti Venäjä pommittaa terroristikohteita. Länsi on kuitenkin syyttänyt sitä siitä, että se ei pommita pelkästään islamilaisen valtion Isis-terroristeja, vaan Syyrian oppositiota.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on aloittanut suuren maahyökkäyksen Venäjän ilmaiskujen ja risteilyohjusten tuella.

Brittimedia uutisoi, että Britannia on antanut kuninkaallisille ilmavoimilleen (RAF) luvan ampua alas venäläiskoneita, jos ne uhkaavat brittikoneita Syyriassa tai Irakissa.

Asiasta uutisoivat muun muassa Sunday Times ja International Business times. Britannian ulkoministeriö on kuitenkin kiistänyt tiedon.”

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1444536017053.html

 

8.10.2015: ”EU ei aio käsitellä TTIP-sopimusta vastustavaa kansalaisaloitetta”

”Jo 3 miljoonaa EU-kansalaista vapaakauppasopimusta vastaan

Eurooppalainen kansalaisaloite EU:n ja Yhdysvaltojen välistä TTIP-vapaakauppasopimusta vastaan on kerännyt vuodessa yli 3,2 miljoonaa allekirjoitusta.

Allekirjoittajat vaativat sopimusneuvottelujen keskeyttämistä sekä EU:n ja Kanadan välisen CETA-sopimuksen hylkäämistä.

”Stop TTIP” -kansalaisaloite ei ole menossa EU:n viralliseen kansalaisaloitekäsittelyyn, koska komissio ei hyväksy sitä. Päätöksestä on valitettu EU-tuomioistuimeen.

TTIP olisi toteutuessaan historian suurin vapaakauppasopimus.”

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/jo-3-miljoonaa-eu-kansalaista-vapaakauppasopimusta-vastaan-1.130204

 

7.10.2015: Venäjä ampui ohjuksia ja antoi ilmatukea Syyrian armeijalle – Yhdysvallat pitää Venäjän strategiaa vääränä

”Venäjä laajensi osallistumistaan Syyrian sotaan keskiviikkona. Puolustusministeri kertoi presidentti Vladimir Putinille, että neljä sotilasalusta oli ampunut 26 risteilyohjusta äärijärjestö Isisiä vastaan.

Ohjukset ammuttiin Kaspianmereltä, ja ne iskeytyivät 11 kohteeseen 1 500 kilometrin päässä Syyriassa, Venäjä ilmoitti.

Syyrian armeija ja maan hallintoa tukevat joukot aloittivat puolestaan suuren maaoperaation läntisessä Haman maakunnassa. Venäläiset sotakoneet tukivat operaatiota, kertoivat sotilaslähteet uutistoimisto AFP:lle.

Alueella on Syyrian hallitusta vastustavien oppositioryhmien taistelijoita. Ryhmissä on maltillisia ja islamistikapinallisia kuten myös al-Qaidaan kytköksissä olevan Nusran rintaman taistelijoita.

YHDYSVALLAT ilmoitti keskiviikkona, ettei se tee ilmaiskuja koskevaa yhteistyötä Venäjän kanssa niin kauan kuin se noudattaa virheellistä strategiaa.

– Olen sanonut aiemmin, että Venäjällä on väärä strategia. — He jatkavat iskuja kohteisiin, jotka eivät ole Isisin. Meidän mielestämme se on perustavanlaatuinen virhe, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter.

Hän antoi kommentin sen jälkeen, kun Venäjän puolustusministeriö oli sanonut harkitsevansa Yhdysvaltain ehdotuksia Isisin vastaisten iskujen koordinoimiseksi Syyriassa.

Sekä Yhdysvaltain että Venäjän viranomaiset ovat vahvistaneet jatkavansa keskusteluja, kuinka välttää maiden sotakoneiden mahdolliset yhteentörmäykset Syyrian ilmatilassa.

VENÄJÄN ULKOMINISTERIÖ ilmoitti keskiviikkona olevansa valmis luomaan yhteydet lännen tukemaan maltilliseen oppositioryhmään Syyrian vapaaseen armeijaan. Se taistelee Venäjän tukemaa Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastaan.

– (Haluamme ottaa sen mukaan valmistelemaan) poliittista ratkaisua Syyrian kriisiin. Se tapahtuisi neuvotteluissa Syyrian hallinnon ja isänmaallisen opposition kesken, ulkoministeriö sanoi.

Presidentti Putin sanoi Ranskan presidentin Francois Hollanden ehdottaneen jonkinlaista Assadin joukkojen ja Syyrian vapaan armeijan joukkojen yhteistyötä. Hollanden edustaja kuitenkin kiisti nopeasti tämän.”

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7679947.html

 

6.10.2015: Sexpon toiminnanjohtaja: ”Eläinseksin kriminalisoinnille ei ole perusteita”

”Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen kirjoittaa tiistaina julkaisemassaan blogissaan, ettei eläinseksin kriminalisoinnille ole hänen mielestään perusteita.

Kimmokkeen aiheelle Paalanen on saanut valmisteilla olevan eläinsuojelulain uudistuksen yhteydessä käydystä keskustelusta zoofiliasta, eli ihmisen eläimiä kohtaan kohdistamasta seksuaalisesta mielenkiinnosta.

– Kieltämistä on perusteltu julkisuudessa lähinnä kolmella tavalla. 1) Melkein kaikkialla muualla Euroopassa eläinseksi on kielletty, joten Suomi on barbaarinen maa salliessaan moisen. 2) Ihmisen ja eläimen ei kuulu harrastaa seksiä keskenään; se on epäkunnioittava ja vääränlainen suhtautumistapa eläimiin, sekä 3) eläinseksi vahingoittaa eläimiä, Paalanen kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa pelkkä inho, ahdistus tai hämmennys ole riittävä peruste toiminnan kriminalisoinnille.

– Eläinseksin kriminalisoiminen vaikeuttaisi huomattavasti hoitoon pääsyä niissä tapauksissa, joissa henkilö tarvitsee apua oman seksuaalisuutensa käsittelyssä. Avun kynnyksen nostaminen jättäisi vain yhden jo valmiiksi marginalisoidun ihmisryhmän vaille apua, Paalanen kirjoittaa.

Eläinseksin kriminalisointi poistettiin Suomen rikoslaista vuonna 1971.

Savon Sanomien haastattelema, uutta eläinsuojelulakia valmisteleva ylitarkastaja Minna Ruotsalo maa- ja metsätalousministeriöstä toteaa, ettei jotakin toimintaa kriminalisoida sen perusteella, että se aiheuttaa moraalista närkästystä. Kriminalisoinnin tulisi aina olla tarpeen jonkin tärkeän arvon tai etuuden suojelemiseksi.

Ruotsalo sanoo Savon Sanomille, että yksi eläinseksin kriminalisoinnin perusteluista on se, että toiminnassa on olemassa eläimen vahingoittamisen riski. Nykyinen laki sallii toiminnan jos eläintä ei vahingoiteta, mutta käytännössä etenkin henkisiä kärsimyksiä on vaikea näyttää toteen.

”Ei riittävä peruste”
Paalasen mukaan eläimien kanssa seksiä harrastavat erityisesti ”kokeilunhaluiset nuoret, maaseudun yksinäiset miehet, lemmikkiensä kanssa peuhaavat eläinrakkaat naiset sekä muutamat zoofiilit eli henkilöt, joilla on erityinen eläimiin kohdistuva seksuaalinen mieltymys”. Hänen mukaansa tällaisten ihmisten toimien kriminalisoiminen vaikuttaa turhalta.

Eläinten vahingoittamisen estäminen on hänestä kuitenkin perusteltu rajoitus eläinten ja ihmisten välisiin seksuaalisiin suhteisiin.

– Se ei kuitenkaan ole riittävä peruste eläinseksin kieltämiseen kokonaisuudessaan. Sen perusteella voidaan kieltää vain vahingollinen toiminta, mikä on jo nykyisin kiellettyä, hän kirjoittaa.

Paalasen mukaan myöskään argumentti, jonka mukaan eläinseksiä ei pitäisi sallia, koska eläin ei voi antaa suostumustaan, ei ole riittävä.

– Näkemys ei kuitenkaan ole kovin kestävä eettisenä argumenttina, sillä eläimen voi joissakin tapauksissa katsoa olevan aktiivinen seksuaalisessa toiminnassa ja tällöin antavan suostumuksensa toiminnallaan.

Hänen mielestään suostumus ei ole lähtökohtaisesti kelvollinen tapa käsitellä eläimen ja ihmisen välisiä suhteita

– [E]läimillä ei keskimäärin ole kykyä käsitellä suostumuksen kaltaisia monimutkaisia eettis-oikeudellisia käsitteitä (poislukien jotkut kädelliset). Tästä syystä eläimen ja ihmisten välisten suhteiden etiikkaa on hedelmällisempi tarkastella benevolentian eli hyväntahtoisuuden käsitteen avulla. Se on nykyisen eläinsuojelulainsäädäntömme taustalla ja määrittelee ihmisen velvollisuudeksi kohdella eläimiä hyvin ja välttää tarpeetonta kärsimyksen tuottamista.

Paalasen blogitekstistä huolimatta seksuaalioikeuksia Suomessa edistämään pyrkivä Sexpo ei ole säätiönä kertonut virallista kantaansa keskusteluun eläinseksin kriminalisoinnista.

Nykyisen lain mukaan eläimiin sekaantuminen on rikos vain siinä tapauksessa, jos se aiheuttaa eläimille tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa. Valmisteilla olevassa uudessa eläinsuojelulaissa eläimiin sekaantuminen kriminalisoitaisiin kokonaan.

Asiasta ensimmäisenä kertoi Savon Sanomat.”

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100620479068_uu.shtml