1.8.2018: Polttava ilmamassa vyöryy Eurooppaan: Jopa käsittämätön +50 asteen raja voi mennä rikki Etelä-Euroopassa

Iberian niemimaalle vyöryy käsittämättömän polttavaa ilmamassaa. Portugalissa ja Espanjassa on annettu korkeimman tason varoituksia kuumuudesta. Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätys voi rikkoutua.

“Kun Suomessa on vietetään kaikkien aikojen ennätysheinäkuuta, pakahtuu myös muu Eurooppa helteeseen.

Kuumuudelle ei näy varsinkaan Etelä-Euroopassa loppua, sillä Iberian niemimaalle vyöryy käsittämättömän polttavaa ilmamassaa.

Severe Weather Europe -sivusto kertoo, että Portugalissa saatetaan rikkoa käsittämätön 50 celsiusasteen raja ensi viikonloppuna ja myös Espanjassa päästäisiin monin paikoin reilusti yli 40 asteen.

Huomattavaa on, että Euroopan voimassa oleva lämpöennätys on mitattu heinäkuussa vuonna 1977 Ateenassa, Kreikassa. Silloin mittari kipusi 48 asteeseen, joten voi hyvin olla, että lämpöennätys rikkoontuu lauantaina.

Lauantain korkein ennustettu lämpötila on Severe Weatherin mukaan 51 astetta eteläiseen Keski-Portugaliin sisämaahan.

Portugalin paikallinen ilmatieteen laitos IPMA antaa hiukan hillitympiä lämpöennusteita: Azambujan kunnassa päästäisiin kuitenkin 46 asteeseen, eli hyvin lähelle lämpöennätystä.

Myös Ilmatieteen laitoksen meteorologi Kaisa Solin kertoo, että lämpötilat voivat tosiaan olla niin Portugalissa kuin Espanjassa 45 asteen tienoilla.

– Koko viikko on ollut siellä hyvin kuuma. Paikoin on annettu korkeimman tason varoituksia lämmöstä. Kansalaisia varoitetaan erittäin korkeita lämpötiloista.

Solinin mukaan kuumuudesta seuraa monia ongelmia.

– Tuollainen kuumuus luonnollisesti kuivattaa maastoa ja lisää maastopalojen riskiä huomattavasti. Lisäksi riskiryhmät ovat todellisessa vaarassa, mikäli eivät pääse kuumuutta pakoon.

Kuumuudesta ja kuivuudesta kärsivästä Kreikassa ollaan kärsitty todella rajuista maastopaloista. Sen sijaan Portugalissa ja Espanjassa maastopaloja on tänä vuonna ollut yllättävän vähän, kertoo BBC.

Myös Aftonbladetin haastatteleman luonnonvoima-asiantuntijan mukaan äärimmäiset lämpötilat tulevat tappamaan ihmisiä ja sairaalat saattavat täyttyä.

Lisäksi korventava kuumuus voi vaikuttaa myös teknologian kuten kännyköiden toimintaan, kertoo Aftonbladet.

Solin muistuttaa myös, että kuumuuden lisäksi UV-säteily on merkittävää, ja iho palaa herkästi.

– Alueelle matkaavan suomalaisen kannattaa suojautua pukeutumalla. Mikäli vaatetta haluaa vähentää, aurinkorasva on ihan ehdotonta.

Muuten lomamatkailija tulee muistaa riittävä veden juonti ja suolojen saanti.

– Noissa lämpötiloissa hellevinkkejä ei voi sivuuttaa. Ne pitää ottaa vakavasti.”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005776474.html