19.9.2017: Maria voimistui viidennen luokan hurrikaaniksi

“Karibianmerellä riehuva Maria saavutti täyden hurrikaanivoimansa varhain aamulla Suomen aikaa ja iski rantautuessaan täydellä voimalla Dominican saarelle.

Karibianmerellä voimistuva hurrikaani Maria on kivunnut viisiportaisen hurrikaaniasteikon ylimmälle portaalle.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan Maria voimistui kategorian viisi hurrikaaniksi aamuyöllä Suomen aikaa.

Parin tunnin kuluttua hurrikaani iski aamuneljän jälkeen Leewardsaariin kuuluvalle piskuiselle Dominican saarelle täydellä tehollaan.

Toistaiseksi luonnonvoiman tuhoista ei ole tietoa. Dominican viranomaiset kehottivat jo aiemmin rannikon asukkaita siirtymään syvemmälle sisämaahan ennen myrskyn saapumista. Kaikki saaren hätämajoitussuojat on avattu.

NHC pitää Mariaa “todennäköisesti katastrofaalisena” hirmumyrskynä. Tuulen nopeus on yli 70 metriä sekunnissa ja hurrikaanin mukanaan tuomat rankkasateet voivat aiheuttaa hengenvaarallisia tulvia, aallokoita ja mutavyöryjä.

Hirmumyrskyn keskuksen odotetaan saavuttavan Neitsytsaaret sekä Puerto Ricon viimeistään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Hurrikaanivaroituksia laajalti
Hurrikaanivaroitukset ovat voimassa laajalti Karibianmeren saarilla sekä Puerto Ricossa, jonne Marian odotetaan iskevän keskiviikkona heikentyneenä, mahdollisesti kolmannen luokan hurrikaanina.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Ranska on kehottanut kansalaisiaan poistumaan Guadeloupen saaren riskialueilta lähestyvän hurrikaanin tieltä. Parin viikon takaisen Irma-hurrikaanin aikana Guadeloupen saari toimi pelastusoperaatioiden keskiönä, josta avustustarvikkeita kuljetettiin eri puolille Karibiansaaria.

Myös muilla saarilla on tehty valmisteluja hurrikaanin varalta. Kouluja ja kauppoja on suljettu ja asukkaita on kehotettu suojautumaan hirmumyrskyltä.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus arvioi, että hurrikaani Maria voi kerätä vielä lähitunteina voimaa, ja sen jälkeen voimakkuus voi vaihdella.

Säätiedot varoittavat, että hurrikaanin mukanaan tuomat rankkasateet voivat aiheuttaa hengenvaarallisia tulvia ja mutavyöryjä.”

https://yle.fi/uutiset/3-9838844?origin=rss