8.10.2017: Ruotsi luopuu käteisestä ensimmäisenä maailmassa – päivämääräkin arvioitu

“Tutkijoiden mukaan käteistä ei enää 24. maaliskuuta vuonna 2023 kannata ottaa vastaan. Muutosta haluavat kuluttajat ja pankit.

Ruotsi on ensimmäinen maa maailmassa, joka luopuu käteisestä maksuvälineenä, sanovat tutkijat Niklas Andersson ja Jonas Hedman Dagens Handel -lehdessä.

Liikkeellä olevan käteisen määrä on jo nyt maailman pienin, vain prosentti Ruotsin bruttokansantuotteesta, eli noin 5 miljardia euroa.

Tutkijat olivat kysyneet käteisen käytöstä 808 kauppayritykseltä.

Seteleiden ja kolikoiden katoamista haluavat kuitenkin kauppaa enemmän kuluttajat ja pankit. 71 prosenttia kaikista ostoksista Ruotsissa tehdään maksukortilla.

Kuluttajat haluavat helppoja maksutapoja, ja pankit tahtovat eroon työläästä ja riskialttiista käteisen käsittelystä. Kun fyysistä rahaa ei liikutella, myös ryöstöjen uskotaan vähenevän.

Tutkituista 808 ruotsalaisesta kaupan yrityksestä puolet arvioi, että käteistä ei ostoissa käytetä enää vuonna 2025. Neljännes vastaajista uskoi, että seteleitä käytetään vielä vuonna 2030.

“Käteisen käyttö maksuvälineenä muuttuu kannattamattomaksi 24. maaliskuuta vuonna 2023. Epävarmaa on vain, tapahtuuko se aamu- vai iltapäivällä”, sanoi Hedman Dagens Handelissa.

Muutosta voi hidastaa se, että monet kauppiaat aliarvioivat käteisen käytön kustannukset.

“Monet uskovat edelleen, että on korttimaksun vastaanottaminen on käteistä kalliimpaa. He eivät ota huomioon kustannuksia ja aikaa, joita kuluu käteisen laskemiseen, turvaamiseen ja kuljettamiseen”, tutkijat sanovat.

Niklas Andersson työskentelee Tukholman Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa ja Jonas Hedman Kööpenhaminan Kauppakorkeakoulussa.

Tunnetuin ja kenties äänekkäin korttimaksamisen puolestapuhuja on ruotsalaisen Abba-yhtyeen muusikko Björn Ulvaeus. Hän on jo vuosia vaatinut käteisestä luopumista. Yhtyeen taipaleesta kertovassa Abba-museossa Tukholmassa voi maksaa vain kortilla.

Ulvaeus on kertonut ymmärtäneensä käteisen riskit, kun hänen poikansa kotiin murtauduttiin pari kertaa peräkkäin. Ulvaeus päätteli, että jos käteistä ei ole, varastettua tavaraa ei voi myydä eteenpäin.”

https://www.talouselama.fi/uutiset/ruotsi-luopuu-kateisesta-ensimmaisena-maailmassa–paivamaarakin-arvioitu/6ba981b2-b6e1-3d73-a894-775b2561ecbd

 

 

Aiheeseen liittyvä video: