23.9.2017: Suomalainen upseeri seuraa Havaijin valmistautumista ydiniskuun paikan päällä – “Yleispaniikkia yritetään selvästi välttää”

“Havaiji valmistautuu Pohjois-Korean ydiniskuun, mutta turistien elämä siellä jatkuu totutulla tavalla.

Havaijilla opiskeleva laivastoupseeri Sami Gustafsson,27, on seurannut, miten saarista koostuva Yhdysvaltojen osavaltio valmistautuu Pohjois-Korean mahdolliseen ohjusiskuun. Osavaltion pääkaupungissa Honolulussa pidettiin tiistaina kokous, joka mm. arvioi mahdollisen iskun seurauksia. Asukkaille on annettu yksityiskohtaiset neuvot, miten varautua iskuun ja miten suojautua, jos hälytyssireenit soivat (IL 22.9.)

– Tällä viikolla pidettiin suljettu kokous, Gustafsson kertoo viranomaisten ja sotilasvirkamiesten tapaamista. Hän arvioi, että kokous pidettiin tarkoituksella salassa, koska etenkään turisteja ei haluttu säikäyttää. Turismi on tärkeä tulonlähde Havaijille.

– Yleispaniikkia yritetään selvästi välttää, että se ei vaikuttaisi turismiin. Paikalliset ihmiset ovat huolissaan. Omat tuttavani ovat ostaneet taskulamppuja ja makuupusseja ja muutenkin varanneet juomaa ja muonaa.”

“Viranomaiset ovat antaneet varsin tarkat ohjeet, miten varautua mahdolliseen iskuun. Ihmisiä kehotetaan varaamaan kahden viikon ruoka- ja vesivarastot samaan tapaan kuin saarilla varaudutaan ongelmiin huoltoliikenteessä tai vaikkapa tsunamin tuhoihin.

Kohteena Pearl Harbor
Gustafsson on opiskellut pari vuotta Honolulussa Hawaii Pacific Universityssa. Hän asuu pääkaupungissa Honolulussa suositulla turistialueella.

– Turistit eivät juurikaan tiedä osavaltion valmistautumisesta Pohjois-Korean ohjusiskuun.

Gustafsson sanoo, ettei ole havainnut mitään erityistä esimerkiksi japanilaisten turistien liikkumisessa. Kuitenkin juuri Honolulun asukkaiden arvioidaan olevan vaaravyöhykkeessä, jos Pohjois-Korea iskee. Lisäksi Pohjois-Korean laukaisemat ohjukset ovat lentäneet Japanin yli, mikä on raivostuttanut ja pelästyttänyt japanilaisia.

Yhdysvaltojen Tyynenmeren-laivaston päätukikohta Pearl Harbour sijaitsee Honolulun länsipuolella. Japanin laivasto iski tukikohtaan joulukuussa 1941, mikä sai Yhdysvallat mukaan toiseen maailmansotaan. Nyt tukikohdan odotetaan olevan jälleen kohteena.

– Se on strategisesti erittäin tärkeä alue.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709232200413333_ul.shtml