1.11.2017: Kiinassa ollaan hädissään – pohjoiskorealaiset pakenevat

“Pohjois-Korean kauppayhtiöiden edustajat lähtevät Kiinasta ja jättävät velkansa maksamatta.

– Kiina on viime aikoina painostanut Pohjois-Koreaa, minkä seurauksena Pohjois-Korean kauppaa käyvien työntekijöiden on pakko palata kotimaahansa suunniteltua aikaisemmin, vuoden loppuun mennessä. Kiinalaiset velkojat ovat hätääntyneet tästä, kertoo nimettömänä esiintyvä lähde uutissivusto Radio Free Asialle.

Kiinan hallitus aikoo noudattaa Pohjois-Korealle asetettuja pakotteita ja poistaa pohjoiskorealaiset maasta vuoden loppuun mennessä. Kiinalaiset kauppiaat keräävät nyt kiireellä suuria velkoja Pohjois-Korean kauppayhtiöiden edustajilta, jotka ovat ostaneet tuotteensa luottosopimuksilla.

Pakotteiden kerrotaan iskeneen kovaa Pohjois-Korean valtion kauppayhtiöihin, joiden Kiinassa olevat edustajat eivät voi maksaa luottovelkojaan.

Lähteen mukaan pohjoiskorealaiset lähtevät Kiinasta ja jättävät velkansa maksamatta.

– Osa Pohjois-Korean kauppayhtiöiden työntekijöistä on vain kadonnut sanomatta yhtään mitään kiinalaisvelkojille.

Toisen nimettömänä esiintyvän lähteen mukaan pohjoiskorealaisia pitäisi sääliä, koska he joutuvat kantamaan vastuun valtionyhtiöiden suurista veloista, joita ei voida maksaa.

– He ovat veloissa maansa kauppayhtiöiden puolesta, mutta valtio ei välitä. Miten voimme olettaa heidän suoriutuvan maksuista?

– He lainaavat rahaa tuttaviltaan tai ostavat tavaraa luotolla ja pakenevat maasta.

Pohjois-Korealle asetetut pakotteet johtuvat maan ydinaseohjelmasta. Pohjois-Korea on tehnyt hiljattain ohjus- ja ydinkokeita.

Pakotteiden mukaan raakaöljyn ja jalostettujen öljytuotteiden vientiä Pohjois-Koreaan rajoitetaan. Pakotteet kieltävät myös tekstiilituonnin ja -viennin Pohjois-Koreaan ja pohjoiskorealaisten työskentelyn ulkomailla.”

Kiinassa ollaan hädissään – pohjoiskorealaiset pakenevat