11.3.2019: Nyt haluttaisiin kieltää 5G-verkot

Uusia matkapuhelinverkkoja pitävät ainakin osa suomalaisista vaarallisina. Ainakin jos uskoo uutta kansalaisehdotusta, joka kerää nimiä netissä. Samalla ehdotus nostaa pintaa aiemmat pelot matkapuhelinten vaarallisuudesta. STUK torppaa nekin alkuvuoden 5G-selosteessaan.

Nettisivulla nimiä keräävä kansalaisaloite on otsikoitu varsin räväkästi ’’5G-tukiasemien rakentamisen pysäyttämiseksi/purkamiseksi ihmisen terveyttä uhkaavan korkean sähkömagneettisen säteilymäärän takia’’.

Ehdotuksessa vaaditaan, että 5G teknologia kielletään lailla sen terveyttä uhkaavan korkean sähkömagneettisen säteilymäärän takia.

Nimienkerääjien mukaan nyt olisi hyvä aloittaa vakavat lainsäädännölliset keskustelut tästä tilanteesta ja päättää selkeä raja sille, kuinka paljon näitä sähkömagneettisen säteilyn lähteitä voi avata ympäristöihimme ja yhteiseen tilaamme.

Taustalla on kaksi yksityishenkilöä. Tavoite on 50 000 nimessä 1.9.2019 mennessä. Nyt nimiä on koossa 1500.

STUK:n tiedote 5G-verkkojen säteilystä

Säteilyturvakeskuksen mukaan tämänhetkisen tiedon valossa altistuminen tukiasemien radiotaajuiselle säteilylle ei tule nousemaan merkittävälle tasolle 5G-verkon käyttöönoton myötä.

Radiotaajuiselle säteilylle altistumisen kannalta yhden ja 3,5 gigahertsin  taajuusalueen tukiasemat eivät STUK:n mukaan poikkea merkittävästi jo käytössä olevien matkaviestintekniikoiden 2G-, 3G-, 4G-tukiasemista.

STUK:n mukana millimetriaaltoalueella tukiasemien solukoko tulee olemaan pieni, koska korkeat taajuudet etenevät heikosti. Lisäksi pienen solukoon tukiasemissa käytetään matalaa lähetystehoa, jolloin radiotaajuiselle säteilylle altistuminen tulee olemaan vähäistä.

Tiivis tukiasemaverkko mahdollistaa sen, että myös 5G-päätelaitteet voivat toimia pienellä lähetysteholla. STUK kertoo seuraavansa silti aktiivisesti 5G-verkon käyttöönottoa ja puuttuu tarvittaessa tukiasema-asennuksiin, jos on syytä epäillä, että väestö altistuu enimmäisarvot ylittävälle säteilylle.”

Nyt haluttaisiin kieltää 5G-verkot