5.9.2019: Ruotsalaisprofessori esitti ihmislihan syönnin keinoksi taistella ilmastonmuutosta vastaan

Käytöstutkija, professori Magnus Söderlund esitti yleisölle provosoivan kysymyksen ruokamessuilla Tukholmassa. Kun kyse on ilmastonmuutoksesta, pitäisi asiasta ainakin keskustella.

Tukholmassa tiistaina alkaneilla Gastro summit -ruokamessuilla pohditaan muun muasssa ruoantuotannon tulevaisuutta. Messuvieraille on tarjolla muun muassa lihatonta pekonia ja hyönteisruokaa.

Ehkä eniten huomiota herätti avajaispäivänä seminaari, jossa puhujana oli Tukholman kauppakorkeakoulun professori, käytöstutkija Magnus Söderlund.

Tabuja vaikea murtaa

Söderlund nimittäin käsitteli esityksessään erästä ihmiskunnan suurimmista tabuista eli ihmislihan syöntiä. Hän heitti ilmoille kysymyksen siitä, voisiko se olla yksi keino taistella ilmastonmuutosta vastaan.

Taustalla vaikuttaa viime vuosina kasvanut tietoisuus siitä, että lihantuotannon päästöillä on merkittäviä vaikutuksia ilmastoon.

Ruotsin TV4:n Efter Fem -ohjelmassa Söderlund kertoi, että kyseessä on yksi osa tutkimusten sarjasta, joka käsittelee epätyypillisiä ruokia.

– Ihmislihan syömiseen toki liittyy paljon tabuja, joita on vaikea murtaa. Niin on ollut historian saatossa ainakin länsimaissa. Suurin osa ihmisistä pitää ajatusta inhottavana ja vaikeana, sanoo Söderlund.

Ihmislihan syöntiä koskevat ennakkoluulot liittyvät professorin mukaan esimerkiksi siihen, että kyse on kuolleesta ihmisestä, joka on itsessään jonkinlainen tabu.

– Ihmisen murhaamista pidetään villinä ja lisäksi meissä on syvällä ajatus siitä, että ruumista ei saa häpäistä. Suuri yleisö on konservatiivinen sellaisia asioita kohtaan, joihin he eivät ole tottuneet. Siksi on helppo ymmärtää, että he eivät ole halukkaita kokeilemaan ihmislihaa.

Hyönteisruoka ei vielä lyönyt läpi länsimaissa

Yhtenä ekologisempana vaihtoehtona lihalle on viime vuosina mainittu hyönteisravinto, joka sisältää yllättävän paljon proteiinia ja sen tuottaminen vie vähemmän tilaa. Ihmisten kiinnostus on hyönteisruokaa kohtaa on kasvanut ja esimerkiksi Ruotsissa monet tunnetut kokit puhuvat aiheesta.

Professori Söderlund ei sentään lähde ennustamaan tulevaisuutta ihmislihan maailmanvalloitukselle hyönteisten vanavedessä.

– Sitä on vaikea nähdä. Eivätkä hyönteisetkään ole niin suosittu ruoka kuin yleensä luullaan, ainakaan länsimaissa. Maailmassa kaksi miljardia ihmistä syö hyönteisiä säännöllisesti, mutta niin ei tapahdu länsimaissa.

– Meidän pitää nyt kääntää jokainen kivi ja ilmastonmuutoksen vuoksi on hyvä edes herättää näitä kysymyksiä, Söderlund toteaa.

Seminaarin osallistujilta kysyttiin, voisivatko he kuvitella kokeilevansa ihmislihaa. Kahdeksan prosenttia vastasi kysymykseen myöntävästi.”

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mita-ihmetta-ruotsalaisprofessori-esitti-ihmislihan-syonnin-keinoksi-taistella-ilmastonmuutosta-vastaan-suurin-osa-ihmisista-pitaa-ajatusta-inhottavana/7536116