15.9.2017: Pohjois-Korea laukaisi jo toisen ohjuksen Japanin yli

“Useat uutistoimistot kertovat Pohjois-Korean testanneen jälleen ohjusta.

Pohjois-Korea on laukaissut ohjuksen, joka lensi Japanin yli. Asiasta kertovat uutistoimistoille niin Etelä-Korean armeija, uutistoimisto Yonhap kuin japanilaislähteetkin.

Kyseessä oli jo toinen kerta kuukauden sisään, kun Pohjois-Korea laukaisee ohjuksen Japanin yli. Japanissa ihmisiä kehotettiin hakeutumaan suojaan.

– Ohjus on laukaistu, ohjus on laukaistu. Pohjois-Korea on näyttänyt laukaisseen ohjuksen. Hakeutukaa suojaan rakennukseen tai maan alle, ulvoivat sireenit aamuyöllä.

Japanin valtiosihteeri on kertonut, että ohjus putosi Tyyneenmereen noin 2 000 kilometriä Hokkaidon saaresta itään.

Lensi elokuista ohjusta pidemmälle
Ohjus matkasi luultavasti noin 3 700 kilometrin matkan ja saavutti 770 kilometrin korkeuden, arvioi Etelä-Korean puolustusministeri. Ohjus olisi tällöin lentänyt korkeammalla ja pidemmän matkan kuin elokuussa Japanin ylittänyt ohjus.

Se lensi 2 700 kilometrin matkan ja saavutti 550 kilometrin korkeuden.

Sekä Etelä-Korean että Yhdysvaltain armeija analysoivat ohjuskokeen yksityiskohtia. Ohjus laukaistiin Pyongyangin läheisyydestä kohti itää.

Pohjois-Korea ilmoitti aiemmin syyskuussa testanneensa vetypommia. Koe tuomittiin jyrkästi maailmalla ja YK asetti Pohjois-Korealle pakotteita.

Pohjois-Korea on ollut raivoissaan maalle asetetuista uusista pakotteista. Pohjois-Korea on vannonut tehostavansa aseohjelmaansa vastalauseena pakotteille.”

https://yle.fi/uutiset/3-9833824

 

15.9.2017: Japanilaiset heräsivät ohjusvaroitukseen – “Se lensi aivan kaupunkimme yllä”

Miljoonat japanilaiset heräsivät ohjusvaroituksiin sireenien, kovaäänisten ja puhelinvaroitusten kautta tänä aamuna. Varoitus annettiin jo toista kertaa kuukauden aikana.

Pohjois-Korea oli laukaissut ohjuksen, jonka reitti kulki Japanin pohjoisen Hokkaidon saaren yli.

– Ohjus on laukaistu, ohjus on laukaistu. Pohjois-Korea on näyttänyt laukaisseen ohjuksen. Hakeutukaa suojaan rakennukseen tai maan alle, kajahti kovaäänisistä aamulla.

Japanilaiset ovat tottuneet maanjäristyshälytyksiin, mutta ohjushälytyksistä ei ole tullut arkipäivää.

“Emme voi tehdä  mitään”
Erimon pienen kalastajakylän asukkaat olivat suoraan ohjuksen reitillä. He kertovat, ettei heillä ole mahdollisuutta hakeutua suojaan.

– Hallitus käski meidän hakeutua suojaan tukevaan rakennukseen tai maan alle, mutta ei täällä ole sellaista mahdollisuutta. Emme voi tehdä mitään, kertoi ravintolanomistaja Isamu Oya uutistoimisto AFP:lle.

“Se oli aika pelottavaa”
Erimon kylässä asuu noin 5 000 asukasta. Suurin osa saa elantonsa merestä. Yoshihiro Saito omistaa 16 kalastusvenettä.

– Ei voi sanoa, että olisimme tottuneet siihen, että ohjus lentää aivan kaupunkimme yllä. Sitä ei ole kovin lohdullista kuulla, Yoshihiro Saito sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Se on aika pelottavaa. Kuulin, että se kulki vielä 2 000 kilometriä Tyynenmeren yllä, ennen kuin se putosi mereen.

Merellä ohjukselta on mahdoton hakeutua suojaan.

Oya ja Saito uskoivat kuitenkin, että elämä Erimossa palaa pian takaisin entisille raiteilleen. Vaikka ohjus onkin kaupungin kuumin puheenaihe tällä hetkellä, kukaan ei ole lopettamassa töitään tai muuttamassa muualle.

https://yle.fi/uutiset/3-9834165?origin=rss