9.3.2019: Kiinassa halutaan tunnistaa kaikki – Kehittävät kasvojen tunnistusta jopa sioille

Kansalaisten luottamusta tekoälyyn pyritään nyt aktiivisesti rakentamaan niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Kiinassa ei toki moisesta välitetä.

Idän jättiläinen nimittäin kehittää kasvojentunnistusta jopa sioille. Kyse on ”älykkäästä karjanhoidosta”. Pekingin maatalousviranomaiset ovat hehkuttaneet, että sikoja kasvatetaan älykkäästi tekoälyn, lohkoketjujen, pilvipalvelujen ja datan avulla.

Teknologiasta toivotaan apua röhkijöitä vaivaavan afrikkalaisen sikaruton torjuntaan. Naamasta näkee, kun sika voi huonosti, ja järjestelmä hälyttää karjanhoitajan.

Possuun tykästyneet kiinalaiset sekä kasvattavat että syövät eniten sikoja maailmassa.

Kasvojentunnistus on mahdollista, koska töpselikärsien kasvonpiirteissä on yksilöllistä vaihtelua aivan kuten ihmisilläkin. Tunnistusjärjestelmän skanneri ja ohjelmisto huomioivat niin kärsän, viikset, silmät kuin korvatkin.

Usein sika ei ole halukas yhteistyöhön. Yksittäisestä kuvasta ei ole juurikaan apua pyristelevän eläimen kanssa, kertoo Jackson He, jolla on yli 200 000 kappaleen kokoelma sikakuvia (pig pic). Avuksi otetaan videokuvaus.

Piirteistä muodostetaan kasvokartta. Kasvojentunnistuksesta ei kuitenkaan ole hyötyä ilman kattavaa tietokantaa sikojen naamoista. Eikä sekään auta, ”kun eläin on teurastamolla, ja se hakataan palasiksi”, hongkongilainen eläinepidemiologi huomautti The New York Timesissa.

Tulevaisuuden sikafarmari käyttää tietysti myös äänentunnistusta. Alibaban mukaan sillä voi tunnistaa sialta yskän.

Alibaban kilpailija JD.com käyttää robotteja, jotka annostelevat oikean määrän ruokaa eläimen kasvuvaiheen mukaan. Takanapäin ovat auvoisat ajat, jolloin rehujen lisäksi sai karjapiialta taputuksen kärsälle.

Alibaban tekoälyjärjestelmällä sikojen liikkeitä voi seurata reaaliaikaisesti. Tämän perusteella suunnitellaan kunto-ohjelma eläinten terveyden kohentamiseksi. Harmi vain, että siat harvemmin mahtuvat kääntymään karsinoissaan.

Vaaleanpunainen elikko ei pysty katsomaan ylöspäin, sikaniska ei taivu. Mutta tuskinpa herrojen viisivuotissuunnitelman tähyily fiksua eläintä kiinnostaisikaan.

Ihmistä saattaa kiinnostaakin, hänen kohdallehan kasvojentunnistuskarttaan on merkitty pistemäärä. Astetta arvokkaampi tuotantoeläin.”

https://www.tekniikkatalous.fi/kaikki_uutiset/kiinassa-halutaan-tunnistaa-kaikki-kehittavat-kasvojen-tunnistusta-jopa-sioille-6760621