5.12.2017: Onko vain kolme kuukautta aikaa pysäyttää hyökkäys Pohjois-Koreaan?

“CIA tarjoaa Donald Trumpille kolmen kuukauden aikaikkunaa Kim Jong-unin ohjusohjelman pysäyttämiseksi.

– Onko meillä vain kolme kuukautta aikaa estää USA:n hyökkäys Pohjois-Koreaan, pohtii Columbia Universityn vieraileva professori Mark Seddon The Guardianin julkaisemassa kirjoituksessa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johto kertoi viime viikolla presidentti Donald Trumpille, että hänellä on kolmen kuukauden aikaikkuna Pohjois-Korean ohjusohjelman pysäyttämiseksi. Tämän jälkeen Pohjois-Korealla kerrotaan olevan kyky tehdä ydinisku Yhdysvaltalaisiin kaupunkeihin.

Asian toi julki Yhdysvaltain entinen YK-lähettiläs John Bolton vieraillessaan Britannian parlamentin alahuoneessa.

– Korkea-arvoinen Yhdysvaltalainen sotilaskomentaja kertoi tästä ilmeisesti maaliskuulle ulottuvasta aikarajasta, jota varten voidaan ainoastaan harkita ennaltaehkäisevää iskua, myös entiselle eurooppalaiselle kansanedustajalle, Seddon kertoo.

– Viime aikoina on spekuloitu sillä, korvaako CIA:n johtaja Mike Pompeo ulkoministeri Rex Tillersonin. Tämän seurauksena Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välinen pattitilanne todennäköisesti pahenee, koska Pompeon kerrotaan suhtautuvan ankarammin Pohjois-Koreaan, Seddon kirjoittaa.

Korean niemimaan tilanne kiristyi ennestään, kun Pohjois-Korea laukaisi viime keskiviikkona toistaiseksi kehittyneimmän ballistisen ohjuksensa. Lisäksi Etelä-Koreassa käynnistyi tämän viikon maanantaina suuri ilmasotaharjoitus, johon osallistuu myös Yhdysvallat.

Pohjois-Korea on syyttänyt presidentti Donald Trumpia siitä, että Yhdysvallat lisää jännitteitä Korean niemimaalla ”lähelle syttymispistettä”. Pohjois-Korean mukaan harjoitukset vievät tilannetta kohti ydinsotaa.

– Donald Trumpin hallinto uskoo, että Kiinalla on ratkaisu kriisiin. Hallinnon mukaan Kiina voisi katkaista öljynviennin Pohjois-Koreaan, Seddon toteaa.

Ilman öljyä Pohjois-Koreaan iskisi polttoainepula, koska bensiiniä ja dieseliä ei voitaisi tehdä ilman raakaöljyä. Kuljetusalat ja sotilaallinen toiminta halvaantuisivat, mistä puolestaan saattaisi seurata protesteja maan sisällä.

– Pohjois-Korean uskotaan kuitenkin varastoineen öljyä vuoden tarpeisiin. Siten öljyn viennin lopettaminen voisi jopa pahentaa tilannetta.

Seddonin mukaan diplomatia saattaa olla ainoa ratkaisu kriisiin.

– Pohjois-Korea ei kuitenkaan luota YK:hon, ja Donald Trumpin hallinto sietää YK:ta vain silloin, kun se ei vastusta USA:n ulkopolitiikkaa.

Hänen mielestään Kiina voisi tehdä aloitteen ja pyytää YK:ta ryhtymään toimeen, jotta osapuolet saataisiin yhteiseen neuvottelupöytään.

– Myös Kiina ja Euroopan unioni voisivat osallistua keskusteluihin, jotka voisivat lopulta johtaa Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisiin suoriin keskusteluihin.

– Keskusteluiden tärkeimpänä tehtävänä olisi saada Pohjois-Korea lopettamaan ydin- ja ohjuskokeensa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien mukaisesti. Vastavuoroisesti Yhdysvallat lopettaisi sotaharjoituksensa Korean niemimaalla.”

Onko vain kolme kuukautta aikaa pysäyttää hyökkäys Pohjois-Koreaan?

 

KATSO AIHEESEEN LIITTYVÄ VIDEO: