1.3.2019: Tutkijat varoittavat: Kaliforniaa uhkaavat ison maanjäristyksen lisäksi myös tulivuorenpurkaukset – Alueella on kahdeksan aktiivista tulivuorta

“Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus (United States Geological Survey, USGS) varoittaa tällä viikolla julkaistussa raportissaan, että rajun maanjäristyksen sijasta Kalifornian osavaltiota voi uhata valtava tulivuorenpurkaus.

Aiheesta uutisoivat muun muassa Newsweeklehti sekä ZeroHedge sivusto.

USGS korosti raportissaan, että Kalifornian tulevat tulivuorenpurkaukset ovat väistämättömiä tapahtumia sen valossa, että viimeksi kuluneiden tuhannen vuoden aikana osavaltion alueella on esiintynyt vähintään kymmenen purkausta.

Tutkimuskeskuksen edustajat ovat jo aiemmin ilmaisseet huolensa siitä, että ainakin kahdeksaa Kalifornian alueella sijaitsevaa aktiivista tulivuorta tulisi seurata nykyistä tiiviimmin äkillisten ja vaaralliseen purkaukseen viittaavien muutosten varalta.

Vaikka tulevasta suurestakin purkauksesta saataisiin tieto jo ennakkoon, ei ole varmuutta siitä, ehtisivätkö tulivuorta ympäröivien asutuskeskusten asukit pois purkauksen alta hyvissä ajoin turvallisuusvalmisteluista huolimatta.

USGS esittää, että suurin osa kalifornialaisista on hyvin perillä voimakkaan ja katastrofaalisen maanjäristyksen päivittäisestä uhasta, mutta ei niinkään mahdollisesta tuhoisasta tulivuorenpurkauksesta.

Seitsemän kuukauden ajan Kalifornian Los Angelesissa asunut Tekniikan Maailman kirjeenvaihtaja Veikka Niemi on täsmälleen samoilla linjoilla tutkimuskeskuksen edustajien väitteiden kanssa.

Yllättävät maanjäristykset, laajat maanvyörymät ja tulvat, tsunamit sekä hallitsemattomat maastopalot ja etenkin näihin luonnonuhkiin liittyvä valmistautumiskulttuuri ovat hyvin vahvasti läsnä nykyaikaisessa kalifornialaisessa elämässä, arjessa sekä juhlassa. Ilmiöiden riskit tunnetaan laajasti, ja niihin osataan varautua asianmukaisesti.

Tutkijat huomauttavat raportissaan, että tulivuorenpurkaukset eivät toistaiseksi lukeudu kalifornialaisten muistilistalle siitä huolimatta, että osavaltion San Andreasin siirrosvyöhykkeen alueella tapahtuu tulivuorenpurkauksia lähes yhtä usein kuin suurimpia maanjäristyksiä.

Yli 1 200 kilometriä pitkä siirrosvyöhyke sijaitsee Pohjois-Amerikan ja Tyynenmeren mannerlaattojen rajalla. Kyseiset laatat liikkuvat liukuen eri ilmansuuntiin ja hipovat toisiaan eri osissa siirrosvyöhykettä aiheuttaen voimakkuuksiltaan vaihtelevia maanjäristyksiä päivittäin.

On 22 prosentin todennäköisyys sille, että San Franciscon lahden ympäristössä (sijaitsee San Andreasin siirrosvyöhykkeen alueella) pohjoisessa Kaliforniassa tapahtuu voimakkuudeltaan vähintään 6,7 magnitudin suuruinen (voimakas) maanjäristys vuoteen 2044 mennessä.

Tutkimuskeskuksen tieteilijät arvioivat raportissaan, että todennäköisyys pienehkön tai keskikokoisen tulivuorenpurkauksen tapahtumiselle jossain päin Kaliforniaa vuoteen 2049 mennessä on 16 prosentin luokkaa.

Kyseinen arvio perustuu datakokonaisuuteen, joka käsittelee osavaltion alueen tulivuorten aktiivisuutta 5 000 viime vuoden ajalta.”

https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-varoittavat-kaliforniaa-uhkaavat-ison-maanjaristyksen-lisaksi-myos-tulivuorenpurkaukset-alueella-on-kahdeksan-aktiivista-tulivuorta/?shared=951120-0c4308bc-500