3.10.2017: Puolustusministeri Mattis hälvensi sodan pelkoa: “Iran-sopimus on Yhdysvaltojen etujen mukainen”

“Presidentti Donald Trump on useita kertoja väläytellyt, että Yhdysvallat saattaa hylätä Iranin ydinohjelmaa rajoittavan sopimuksen.

Puolustusministeri James Mattis pitää Iranin ydinohjelmaa rajoittavaa kansainvälistä sopimusta Yhdysvaltain turvallisuuden kannalta sopivimpana ratkaisuna ainakin toistaiseksi. Mattis kertoi kantansa senaatin puolustusvaliokunnan kuulemisessa.

Kannanotto on merkittävä, sillä presidentti Donald Trump on varoittanut, että saattaa jättää Iran-sopimuksen. Se on kasvattanut huolta jopa sodan vaarasta.

Trump sanoi toissa viikolla YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa, ettei Yhdysvallat voi pitää kiinni sopimuksesta, mikäli se mahdollistaa ydinaseohjelman kehittämisen.

Trumpin on annettava kongressille 90 päivän välein arvio siitä, pitäisikö Iranin kanssa tehtyä kansainvälistä ydinsopimusta jatkaa. Toistaiseksi hän on pitänyt sopimuksesta kiinni. Seuraava takaraja on 15. lokakuuta.

Uusi selvitys Iranin uhista
Mattisia haastatellut valiokunnan puheenjohtaja, senaattori Angus King pyysi yksiselitteistä “kyllä tai ei” -vastausta esittämäänsä kysymykseen, onko Iranin sopimuksessa pysyminen paras vaihtoehto Yhdysvaltain turvallisuuden kannalta. Mattis vastasi kyllä ja jatkoi:

– Jos voimme vahvistaa Iranin noudattavan sopimusta ja että sopimus on omien etujemme kannalta paras, silloin meidän on ilman muuta pysyttävä sopimuksessa. Tällä hetkellä viitteitä vastakkaisesta ei ole, joten presidentin olisi mielestäni harkittava siinä pysymistä, hän sanoi.

Mattis kuitenkin sanoi kannattavansa laajemman turvallisuusselvityksen tekemistä niistä Iraniin mahdollisesti liittyvistä uhista, joita sopimus ei kata. Trump on esittänyt tällaista selvitystä.

Sopimus Iranin ydinohjelman rajoittamisesta siviilikäyttöön ja kansainvälisistä tarkastuksista maan ydinvoimaloissa tehtiin toissa vuonna. Vastineeksi Iraniin kohdistuvia kansainvälisiä talouspakotteita purettiin.”

https://yle.fi/uutiset/3-9864615?origin=rss

20.9.2017: Tillerson: Iranin ydinsopimus on arvioitava uudelleen

“Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on sanonut, että Iranin ydinsopimus on arvioitava uudelleen jotta Yhdysvallat voivat pitäytyä sopimuksessa. Tillerson kertoi näkemyksistään Fox-uutiskanavan haastattelussa.

Erityisesti huolta Tillersonin mukaan aiheuttavat sopimuksen niin kutsutut ”auringonlaskun lausekkeet”, joiden mukaan osa ydinsopimuksen rajoitteista raukeaisi ajan kuluessa.

Tiistaina YK:n yleiskokouksessa puhuneet niin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahukin kritisoivat Iranin ydinsopimusta.

– Muuttakaa se tai perukaa se, totesi Netanjahu.

Ydinsopimuksen kriitikot pelkäävät, että Iranilla olisi mahdollisuus kehittää jälleen ydinase, kun nykyisen sopimuksen rajoitteet päättyvät.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron taas puolusti Iranin ydinsopimusta YK:n yleiskokouksessa.

– Ehdotan sopimukseen lisäyksiä, jotka poistaisivat Yhdysvaltojen ja alueella olevien maiden huolen, sanoi Macron.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif vastasi Trumpin esittämään kritiikkiin tiukempaan sävyyn.

– Trumpin vihapuhe kuuluu keskiajalle – ei 2000-luvun YK:hon – ei siihen kannata vastata, Irania ydinsopimusneuvotteluissa edustanut Zarif totesi.

Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska ja Saksa sekä EU sopivat vuonna 2015 Iranin kanssa, että Iran rajoittaa ydinohjelmaansa ja vastineeksi Iraniin kohdistuvia pakotteita puretaan.

Sopimuksen määrä oli päättää pelot siitä, että Iran kehittelee ydinasetta rauhanomaisen ydinohjelman varjolla.”

https://yle.fi/uutiset/3-9841153