6.9.2017: Auringossa tänään tolkuton X9-luokan purkaus – vielä rajumpi kuin ensimmäinen uutisoitu

“Auringossa tapahtui keskiviikkona kello 15.02 poikkeuksellisen raju purkaus. Jo sitä ennen lehdistössä oli uutisoitu kello 12.10 tapahtuneesta purkauksesta, jonka varoitettiin aiheuttavan häiriöitä radioliikenteeseen.

Isomman kello 15.02 tapahtuneen roihupurkauksen voimakkuus oli peräti X9,3. Aiemman kello 12.10 tapahtuneen purkauksen lukema oli X2,2.

“Ensimmäinenkin purkaus oli voimakkain tänä vuonna”, avaa tähtiharrastaja Arto Oksanen lukuarvojen merkitystä.

Oksanen seurasi purkauksia Jyväskylän Sirius -yhdistyksen Hankasalmen observatorion radioteleskoopin havainnoista. 3-metrinen radioteleskooppi seuraa Aurinkoa aina, kun se on yli 10 asteen korkeudella horisontista.

“Toinen, X9,3:n purkaus puolestaan oli voimakkain, jota olemme koskaan mitanneet radioteleskoopillamme”, Oksanen kuvailee. “Purkaus vielä jatkui melko pitkään, useita tunteja, mikä on sangen harvinaista.”

NOAA:n mukaan jo ensimmäinen purkaus voi aiheuttaa radioliikenteen ongelmia etenkin Euroopan pituusasteilla. Purkaukset näkyvät rajuina poikkeamina Auringon röntgenvuon käyrässä NOAA:n sivuilla.

Molemmat purkaukset tapahtuivat valtavan auringonpilkun alueelta. Koodinimellä AR2673 ristitty pilkku on kasvanut viime vuorokausina harvinaisen nopeasti. Kovaa purkausta sen alueelta pidettiin mahdollisena.

Ilmatieteen laitos ennusti voimakasta geomagneettista myrskyä jo maanantai-iltana Auringossa tapahtuneen koronan massapurkauksen vuoksi. Sen vuoksi revontulet ovat todennäköisiä lähivuorokausina koko Suomessa.

Mikäli tämänpäiväiseen voimakkaimpaan purkaukseen liittyi myös hiukkasia Maan suuntaan lähettänyt koronan massapurkaus, saattaa perjantaina tai lauantaina olla luvassa erityisen voimakkaat revontulet.

Tässä vaiheessa hiukkaspurkauksesta ei kuitenkaan ole vielä tietoa ja ensimmäisiä ennusteita odotetaan parin tunnin kuluessa.

“Olisin yllättynyt, jos näin suurista roihupurkauksista ei tulisi myös hiukkasia maapallon suuntaan”, kommentoi Oksanen. “Revontulia on nyt jännittävää odotella seuraavina päivinä.””

https://www.avaruus.fi/uutiset/tahtiharrastus-ja-taivaanilmiot/auringossa-tanaan-tolkuton-x9-luokan-purkaus-viela-rajumpi-kuin-ensimmainen-uutisoitu.html

 

 


Kuvat: NASA

Auringonpilkku AR-2673 on tässä kuvasarjassa keskikohdan alapuolella. Auringonpilkku kasvoi vuorokaudessa moninkertaiseksi koossaan.

 


Kuva: Philippe Tosi

Auringonpilkku AR-2673 kuvattuna 5.9.2017. Kuvaan oikeaan yläkulmaan sijoitettu Maapallo suhteutettuna auringonpilkkuun.