POIMINNAT ELOKUU 2015

 

29.8.2015: Paavi ja 666

Lopunajat.fi

Nykyinen paavi Franciscus valittiiin 13.3.2013, kun edellinen paavi irtisanoutui poikkeuksellisesti tehtävästään.

Edellinen paavi Benedictus XVI (oik. nimeltään Joseph Alois Ratzinger) kertoi 11.2.2013 jättävänsä tehtävänsä. Benedictus XVI sanoi, ettei hänellä ole voimia jatkaa tehtävässä. Edellisen kerran paavi on eronnut tehtävästään vuonna 1415.

Nykyinen paavi Franciscus (oik. nimeltään. Jorge Mario Bergoglio) on 266. paavi Vatikaanin virallisten luetteloiden mukaan. Franciscus on syntynyt 17. joulukuuta 1936. Hän on jesuiitta. Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto.

Erittäin mielenkiinoiseksi asian tekee se, että paavi Franciscusen valinta tapahtui täsmälleen 216 viikkoa Obaman virkaanastujaisten (20.1.2009) jälkeen. Siis 6*6*6 on 216.

Onko paavi Raamatun Ilmestyskirjan ilmoittama toinen Peto Obaman ollessa ensimmäinen?

Lähitulevaisuus näyttää.

Katso video aiheesta Obama ja 666.

 

28.8.2015: Pohjois-Dakota sallii poliisille etälamauttimilla ja kyynelkaasulla aseistetut lennokit

”Pohjois-Dakota on ensimmäinen Yhdysvaltojen osavaltio, joka sallii poliisin käyttää aseistettuja lennokkeja.

Yhdysvalloissa Pohjois-Dakota on ensimmäisenä osavaltiona antanut poliisille luvan käyttää aseistettuja lennokkeja, kertoo amerikkalainen uutissivusto The Daily Beast.

Sivusto kertoo lakimuutoksen olevan ankaran lobbaustyön tulos. Alkuperäisessä muodossaan lakiesitys olisi kieltänyt poliisilta kaikkien aseistettujen lennokkien käytön, mutta poliisien etujärjestön lobbari onnistui saamaan läpi muutoksen, joka kieltää vain tappavien aseiden käytön lennokeissa.

Näin Pohjois-Dakotan virkavallalle sallitaan ”ei-tappavat” aseet, kuten kumiluodit, etälamauttimet, pippurisumute ja kyynelkaasu.

The Daily Beast huomauttaa, että myös ”ei-tappavat” aseet voivat tappaa. The Guardianin mukaan Yhdysvalloissa poliisi on yksin tänä vuonna tappanut etälamauttimilla 39 ihmistä.”

http://yle.fi/uutiset/pohjois-dakota_sallii_poliisille_etalamauttimilla_ja_kyynelkaasulla_aseistetut_lennokit/8260549

 

28.8.2015: Tuomioistuin määräsi NSA:n puhelutietojen keruun uuteen käsittelyyn

”Vetoomustuomioistuin palautti asian alempaan oikeusistuimeen.

Yhdysvaltalainen vetoomustuomioistuin on kumonnut alemman oikeusistuimen päätöksen, jonka mukaan Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n tekemä ihmisten puhelutietojen kerääminen oli laitonta.

Vetoomustuomioistuimen mukaan asianomistajat eivät pystyneet todistamaan olevansa rikoksen uhreja.

Vetoomustuomioistuin palautti asian alemman oikeusistuimen käsiteltäväksi.”

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1440736608778.html

 

28.8.2015: EKP haluaa euromaille yhteisen valtiovarainministeriön

”Euroalueen integraation syventämistä on aiemmin tänä kesänä vaatinut muun muassa Ranskan presidentti François Hollande.

Euroopan keskuspankki EKP on ottanut kantaa euromaiden yhteisen valtiovarainministeriön perustamisen puolesta, kertoo saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Lehden mukaan EKP:n neuvoston ranskalainen jäsen Benoit Coeuré vaati Pariisissa torstaina pitämässään puheessa euroalueelle yhteistä valtiovarainministeriötä, joka toimisi EU-parlamentin valvonnassa.

Coeurén mukaan yhteinen rahaministeriö voisi ehkäistä talouden epätasapainoa ja torjua kriisejä euroalueella. Hänen kaavailuissaan yhteinen rahaministeriö saisi oman budjetin, ja se edustaisi euromaiden hallituksia kansainvälisissä talousinstituutioissa.

Saksalaislehden tietojen mukaan Coeurélla on vaatimuksilleen EKP:n pääjohtajan Mario Draghin tuki.

Euroalueen integraation syventämistä on vaadittu kesän aikana aiemminkin. Heinäkuussa Ranskan presidentti François Hollande kertoi kannattavansa oman hallituksen ja parlamentin perustamista euroalueelle. Kesäkuun alussa Saksan ja Ranskan talousministerit esittivät euroalueelle yhteistä budjettia ja verotusoikeutta.”

http://yle.fi/uutiset/ekp_haluaa_euromaille_yhteisen_valtiovarainministerion/8260492

 

26.8.2015: Hikiset kolikot ja ryppyiset setelit historiaan? Lähimaksaminen yleistyy vinhaa vauhtia

“Suomalaiset näyttävät olevan muita pohjoismaalaisia kiintyneempiä käteiseen. Tanska, Ruotsi ja Norja ovat pidemmällä erilaisessa lähimaksamisessa.

Käteisen käyttö on hiipunut Suomessa selvästi kymmenen viime vuoden aikana.

Olemmeko pian tilanteessa, jossa uudet maksutavat korvaavat kokonaan setelit ja kolikot?”

Lue lisää

 

20.8.2015: ”Kuin vankien annettaisiin pyörittää vankilaa” – kohu väitetystä Iran-sopimuksen salaisesta lisäsopimuksesta

”Iranin ydinsopimusta vastustavat kongressiedustajat ovat tuohduksissaan väitetystä sopimukseen liittyvästä salaisesta lisäpöytäkirjasta.

– Iranilaisten päästäminen omia ydinlaitoksiaan tarkastamaan, etenkin kun kyseessä on tunnettu sotilaskohde, on sama kuin vankien annettaisiin pyörittää vankilaa, Etelä-Carolinan republikaanisenaattori ja presidenttiehdokas Lindsay Graham kommentoi paljastusta.

Uutistoimisto Associated Press kertoi keskiviikkona salaisen lisäpöytäkirjan olemassaolosta.

Heinäkuussa solmitussa ydinsopimuksessa Iran salli Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEAN:n tarkastajien pääsyn tarkastuskäynneille iranilaisiin ydinlaitoksiin mukaan lukien sotilaskohteet. Vastapainona sovittiin, että Iranin vastaiset kauppapakotteet puretaan.

Salaisen lisäpöytäkirjan mukaan tarkastuksesta sotilaskohteessa huolehtisivat kuitenkin iranilaiset tarkastajat, ja IAEA:n rooli rajoittuisi iranilaisten tarkastajien tarkkailuun.

– Kongressin täytyy nyt harkita, voiko tämä ennenkuulumaton järjestely estää Irania huijaamasta. Tämä on vaarallinen farssi, ulkoasioiden komitean republikaaneja edustava puheenjohtaja Ed Royce totesi.

Kansallisen turvallisuusneuvoston tiedotuksesta vastaava Ned Pricen mukaan Yhdysvaltain hallinto luottaa IAEA:n suunnitelmiin Iranin ydinohjelman sotilaallisten ulottuvuuksien valvonnassa.

– Sen laajemmin emme aio kommentoida väitettyä IAEA:n luonnosdokumenttia, Price totesi.

Kongressi tuskin pystyy estämään Iran-sopimuksen toimeenpanoa. Presidentti Barack Obama on ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan, jos lainsäädännöllä yritettäisiin estää Iran-sopimuksen voimaantuloa. Sen kumoaminen edellyttäisi kahden kolmasosan enemmistöä kongressissa.”

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/oheissopimus%20iranin%20kanssa%20ydintarkastajat-39891

 

26.8.2015: Dow Jones indeksi päättyi 25.8. lukemiin: 15,666.44

2015-08-26-marketwatchcomLopunajat.fi 26.8.2015

Eilinen oli 6. peräkkäinen pörssin laskupäivä Wall Streetillä ja se päättyi Dow Jones indeksin lukemiin 15,666.44.

Mielenkiinoiseksi tuon luvun tekee se, että Yhdysvalloissa on nyt vallassa 44. presidentti ja taas 666 on Raamatun ilmoittama Pedon luku.

Alussa oleva luku 15 taas sattuu sopimaan päivämäärään 9.9.2015.

Aika näyttää mitä tuolloin tulee tapahtumaan.

Syyskuu 2015 on muutenkin täynnä merkittäviä tapahtumia, kuten tetradin viimeinen verikuu juutalaisen lehtimajajuhlan aikana ja paavin historiallinen vierailu Yhdysvalloissa samaan aikaan.

Lue myös: http://www.lopunajat.fi/blogi/26-8-2015-yhdysvalloissa-dramaattinen-porssitiistai-kurssinousu-suli-viime-hetkilla-taysin/

 

24.8.2015: Aasiasta alkanut pörssiromahdus on leviämässä Euroopan kautta Yhdysvaltoihin

”– Tänään näyttävät kaikki pelkästään myyvän, ja paniikki on valloillaan; enää ei ole järkeen perustuvaa tasapainottamista, ei järkeviä reaktioita, Lampe Asset Managementin Michael Woischneck totesi Handelsblattin mukaan.

Saksassa DAX-indeksi putosi pahimmillaan 5,3 prosenttia, mutta päivän päätteksi pudotus näytti tasoittuvan 4,5 prosenttiin. Ranskan CAC -indeksi sitä vastoin putosi 4,5 prosenttia. Kurssipudotus tarttui Eurooppaan Aasiasta, missä esimerkiksi Shanghain Composite -indeksi putosi 8,5 prosenttia.

Saksassa kärsivät eniten autoteollisuuden osakkeet. Daimler putosi 4,9 prosenttia, BMW 4,7 prosenttia ja Volkswagen 4,5 prosenttia.

Myös pankit kärsivät Saksassa erityisen pahasti. Commerzbankin osaki putosi kuusi prosenttia ja Deutsche Bankin osake 5,8 prosenttia.

Neljän aikaan iltapäivällä paniikki näytti olevan tarttumassa myös Yhdysvaltojen pörsseihin. Teknologiaosakkeiden Nasdaq-indeksi futuurit olivat lähes 5 prosenttia miinuksella ja Dow Jonesin futuurit neljä prosenttia pakkasella.”

http://www.verkkouutiset.fi/talous/paniikki%20on%20valloillaan%20saksan%20porssissa%20romahdus-40046

 

23.8.2015: Kahden yhdysvaltalaiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa

”Epäilty ilmatilaloukkaus on tapahtunut Ahvenanmaan eteläpuolella ja kestänyt viitisentoista minuuttia. Tapaus sattui sunnuntaina iltapäivällä. Rajavartiolaitos tutkii asiaa.

Kahden yhdysvaltalaisen C-17-kuljetuskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa, puolustusministeriö kertoo tiedotteessaan.

Epäilty ilmatilaloukkaus on tapahtunut Ahvenanmaan eteläpuolella tänään sunnuntaina noin kello 17:n aikoihin. Se on kestänyt viitisentoista minuuttia, puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen sanoo Yle Uutisille.

– Noin viiden paikkeilla kaksi yhdysvaltalaista kuljetuskonetta loukkasi Suomen ilmatilaa noin vartin verran. Ne olivat C-17-mallisia aluksia, hän toteaa.

Puolustusministeriön mukaan yhdysvaltalaiskoneet olivat lentäneet idästä länteen. Arhippainen kertoo, että Rajavartiolaitos tutkii asiaa.

– Heidän johtopäätöstensä perusteella päätetään sitten jatkotoimenpiteistä.

Epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui iltapäivällä kello viiden maissa. Siitä tiedotettiin illalla ennen kello yhdeksää.

– Yleensä selvitetään aika tarkkaan, mitä on tapahtunut, ennen kuin tiedotetaan, ja varmistetaan tietoja, Arhippainen sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä on kuluvan vuoden toinen epäilty ilmatilaloukkaus.

– Juhannuksen jälkeen venäläiskone kävi Suomen puolella lyhyen aikaa. Tämä oli toinen loukkaus tänä vuonna.”

http://yle.fi/uutiset/kahden_yhdysvaltalaiskoneen_epaillaan_loukanneen_suomen_ilmatilaa/8248082

23.8.2015: Yhdysvaltalaiskoneiden epäilty ilmatilaloukkaus – ”15 minuuttia on pitkä aika”

”Rajavartiolaitos sekä puolustusministeriö pysyivät illalla vaitonaisina epäillystä ilmatilanloukkauksesta. Kahden yhdysvaltalaiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Ahvenanmaan eteläpuolella noin kello 17 tänään.

Koneet ehtivät olla Suomen ilmatilassa noin 15 minuuttia. Kapteeniluutnantti Matti Hägerström Länsi-Suomen merivartiostosta sanoo, että näin varhaisessa vaiheessa on vaikea sanoa paljonkaan.

– 15 minuuttia on pitkä aika, mutta siihen vaikuttaa esimerkiksi, mihin suuntaan kone on ollut menossa tai mikä suunniteltu lentoreitti on ollut. Kaikki on mahdollista, mutta näin tutkinnan alussa emme voi vielä kommentoida, Hägerström sanoo.

Rajavartiolaitokselta ei kommentoida STT:lle, saatiinko koneeseen radioyhteyttä tai tehtiinkö sille tunnistuslentoa.

-Tieto tuli meille puolustusministeriön kautta. Emme tiedä, miten he ovat koneen havainneet. Asiaa selvitetään, sanoo Hägerström.

Aiemmin tänä vuonna Suomen ilmatilaa on loukattu kerran, kertoo puolustusministeriön erityisasiantuntija Kristian Vakkuri STT:lle. Venäläinen kuljetuskone loukkasi Suomen ilmatilaa kesäkuussa noin minuutin.

Lisäksi puolalaiskoneen epäiltiin loukanneen Suomen ilmatilaa maaliskuussa.
Yhdysvaltojen koneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa aiemmin tällä vuosikymmenellä. Tapauksia on ollut Hägerströmin mukaan muutamia, mutta yleisiä ne eivät ole.

– Hyvin harvinaisia, jos näin nyt voi sanoa, hän luonnehtii.  ”

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/yhdysvaltalaiskoneiden-epailty-ilmatilaloukkaus-15-minuuttia-on-pitka-aika/5277294

Lue myös:

27.6.2015: Varoitus USA:n aikeista tuhota Eurooppa liikaa Verkkouutisille: Tämä sensuroitiin tänään!

 

 

19.8.2015: Nato pitää Välimerellä megaluokan sotaharjoitukset – Suomi mukana kuudella Hornetilla

”Sotilasliitto harjoittelee syksyllä 36 000 sotilaan voimin. Suomesta paikalle lähtee 150 sotilasta – harjoitusta pidetään hyödyllisenä erityisesti maamme ilmavoimille.

Sotilasliitto Nato pitää suuret sotaharjoitukset Välimerellä loka- ja marraskuun aikana, ja Suomi osallistuu niihin.

– Päätös on jo tehty, sekä poliittisella tasolla että puolustusvoimien osalta, kertoo puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa.

Suomesta paikalle lähtee henkilöstöä ja kalustoa. Viimeiset suunnittelutyöt ovat käynnissä.

– Meiltä lähtee sinne kuusi Hornet-hävittäjää ja kaikkiaan noin 150 sotilasta kaikista puolustushaaroista. Mukana on siis joukkoja maa-, meri- ja ilmavoimista, Kalliomaa kertoo.

– Horneteissa on kiinteä aseistus mukana, mutta ei luonnollisestikaan ammuksia, Kalliomaa sanoo.

Eli kovia ampumatarvikkeita, kuten ohjuksia, koneissa ei ole.

Naton suurimmat harjoitukset kolmeentoista vuoteen
Suomalaiset harjoittelevat Suomen puolustusvoimien harjoitustoimintaan sopivia kokonaisuuksia. – Siellä haetaan niitä tavoitteita, mitä tällaiset harjoitukset lentäjillemme pystyvät tarjoamaan, Kalliomaa muotoilee.

Kyse on kriisinhallinnan harjoittelusta – sellaisista tehtävistä, joita Suomessa ei voi harjoitella. Siinä Kalliomaan mukaan suurin syy mukanaololle.

Naton sotaharjoitukset ovat suurimmat sitten vuoden 2002, ja niihin osallistuu noin 36 000 sotilasta yli 30 maasta. Suomen lisäksi Natoon kuulumattomista maista ovat mukana ainakin Ruotsi ja Itävalta.

Harjoitus pidetään Espanjassa, Portugalissa, Italiassa ja Välimerellä. Välimeren lisäksi toimintaa on myös muualla, sillä esikuntaharjoituksia järjestetään eri puolilla.

Nato valmistautuu islamistisen uhan torjuntaan
Nato harjoittelee ääri-islamilaisen Isis-järjestön ja muiden islamistien aiheuttaman uhan torjumista.

Isis on vallannut alueita Syyriassa ja Irakissa, mutta lisäksi sillä on vaikutusvaltaa mm. Libyassa. Islamistiryhmiä toimii myös Algeriassa ja muuallakin Välimeren eteläpuolisissa maissa.

– Me emme voi valita itäisen uhan ja eteläisen uhan välillä, meidän on harjoiteltava kumpaakin varten, sanoi kenraali Hans Lothar Domrose, yksi sotaharjoituksen pääsuunnittelijoista, noin kuukausi sitten.

Nato harjoittaa etenkin nopean toiminnan joukkojaan sellaista tilannetta varten, jossa sen jäsenmaiden alueeseen kohdistuu äkillistä uhkaa sekä maalta, mereltä että ilmasta.

Nato-harjoituksiin osallistuminen on jokavuotista Suomen puolustusvoimille. Suomi valitsee Naton kalenterista ne, jotka sopivat Suomelle. Kuhunkin harjoitukseen osallistumiselle tarvitaan poliittisen tason päätös.”

http://yle.fi/uutiset/nato_pitaa_valimerella_megaluokan_sotaharjoitukset__suomi_mukana_kuudella_hornetilla/8239566

 

19.8.2015: Obama palkkasi ensimmäisen transsukupuolisen työntekijän Valkoiseen taloon

”Nimityksellä haluttiin korostaa presidentin hallinnon tasa-arvoisuutta.

Presidentti Barack Obaman hallinto on palkannut ensimmäisen transsukupuolisen henkilön työhön Valkoiseen taloon. Raffi Freedman-Gurspan aloittaa Valkoisen talon henkilöstöosastolla, kertoo Washington Post.

Freedman-Gurspan on aiemmin ajanut transsukupuolisten etua kansalaisjärjestössä. Nimitys on osa Obaman hallinnon politiikkaa tasa-arvon edistämiseksi Yhdysvalloissa.

– Hänen omistautumisensa transsukupuolisten elämän parantamisen – erityisesti eri rotujen ja köyhien – heijastelee tämän hallinnon arvoja, kommentoi Obama avustajiin kuuluva Valerie Jarrett.

Obama aloitti seksuaalivähemmistöjen tasa-arvon edistämisen jo vuosia sitten tukemalla muun muassa homojen avioliittopyrkimyksiä. Transsukupuolisia on työskennellyt muualla hallinnossa aiemminkin, mutta Freedman-Gurspan on ensimmäinen Valkoiseen taloon palkattu.”

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1439880436052.html

 

6.8.2015: Obama vetosi kiihkeästi Iranin ydinsovun puolesta

”Obaman mukaan sopimuksen vastustajat tarjoavat ihmisille mielikuvitusmaailmaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on suominut ankarasti Iranin ydinsovun vastustajia Washington D.C.:ssä keskiviikkona pitämässään puheessa.

Obama sanoi, että sopimuksen vastustajat tarjoavat ihmisille mielikuvitusmaailmaa. Hänen mukaansa sopimuksen estäminen vahingoittaisi Yhdysvaltojen uskottavuutta ja lisäisi sodan mahdollisuutta Lähi-idän alueella.

Obama myös kutsui Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua historiallisen sopimuksen eristyneeksi vastustajaksi.

– En epäile hänen vilpittömyyttään, mutta uskon, että hän on väärässä, Obama sanoi Netanjahusta puheessaan.

Heinäkuussa neuvoteltu sopu Iranin ydinohjelmasta vaatii sitä purkamaan siitä suuren osan vastineeksi miljardien dollareiden suuruisten pakotteiden poistamisesta. Sopimuksen kriitikot, kuten Netanjahu sekä useat republikaanit Yhdysvalloissa sanovat, että sopimus ei estä Irania hankkimasta ydinasetta.

Obama puhe American Universityssa tapahtui samassa paikassa, missä presidentti John F. Kennedy vetosi aikoinaan diplomatian ja ydinaseriisunnan puolesta. Obaman puheessa oli useita viittauksia entisiin presidentteihin Kennedyyn ja Ronald Reaganiin.

”Valinta on tehtävä sodan tai diplomatian välillä”
Obaman mukaan panokset ovat kovia, ja että kyse ei ole pelkästään Iranin kyvystä rakentaa itselleen ydinasetta, vaan että kyse on myös ”Yhdysvaltain uskottavuudesta kansainvälisen järjestelmän ankkurina”. Obaman mukaan sopimus on osa Yhdysvaltain pitkää ”periaatteellisen ja vahvan diplomatian” perintöä.

– Valinta on lopulta tehtävä diplomatian tai jonkinasteisen sodan välillä. Ei sodan, joka alkaisi huomenna tai esimerkiksi kolmen kuukauden kuluttua, mutta se alkaisi pian, Obama totesi.

Vaikka Obama on esiintynyt sopimuksen vastustajia kohtaan usein myös sovittelevasti, puheessaan hän kävi heitä vastaan tiukasti ja vertasi sopimuksen hylkäämistä nykyään yleisesti virheenä pidettyyn Irakin sotaan.

– Olen useasti pyytänyt sopimuksen vastustajia esittelemään paremman, uskottavan suunnitelman. En ole vielä sellaista nähnyt. Sen sijaan olen kuullut samanlaisia argumentteja, joita käytettiin Irakin sodan alla, Obama sanoi.

Obaman puhe oli osa Valkoisen talon kampanjaa, jonka tarkoituksena on kerätä sopimuksen hyväksymiselle tarpeeksi kannatusta. Yhdysvaltain kongressi äänestää syyskuussa sopimuksen hyväksymisestä.

Valkoinen talo yrittää hankkia taakseen mahdollisimman paljon sopimusta tukevia demokraatteja joko edustajainhuoneesta tai senaatista, jotta Obaman käyttämä veto menisi läpi ja sopimus pysyisi voimassa. Obama on sanonut käyttävänsä veto-oikeutaan, mikäli kongressi ei hyväksy sopimusta. Vain jommankumman kongressin kamareista on tuettava Obamaa sopimuksen voimassapysymiseksi.

Myös sopimuksen vastustajat ovat kerääntyneet Washingtoniin keräämään tukea kannalleen. He ovat käyttäneet kymmeniä miljoonia kampanjaansa tukeviin mainoksiin.”

http://yle.fi/uutiset/obama_vetosi_kiihkeasti_iranin_ydinsovun_puolesta/8206509

 

5.8.2015: Myrkyllinen levämatto Kaliforniasta Alaskaan – tappaa merieläimiä ja vie ihmisiltä muistin

”Tutkijoiden mukaan myrkyllistä levää esiintyy Tyynenmeren rannikolla joka vuosi. Nyt myrkkyä on paljon enemmän ja laajemmalla alueella. Syynä ilmiöön saattaa olla meriveden korkea lämpötila.

Yhdysvaltain länsirannikkoa peittää paksu, myrkyllinen levämatto, kertoo maan kansallinen merentutkimuslaitos NOAA. Levää on Kaliforniasta Alaskaan saakka.

Meressä levää on jopa 200 kilometrin leveydeltä ja sitä tavataan enimmillään jopa 200 metrin syvyydessä. Pahimmin levän saastuttamia ovat Santa Barbaran ja Montereyn seudut.

Levämassojen muodostuminen Tyynenmeren rannalle on lähes jokavuotinen ilmiö, mutta tänä vuonna levää on enemmän kuin miesmuistiin. Esimerkiksi Alaskan rannikolle levä ei ole aikaisemmin yltänyt.

Pitoisuudet ovat myös korkeita. Viranomaiset pitävät suurena myrkkypitoisuutena 1 000 nanogrammaa litrassa. Toukokuussa havaittiin jopa 10 – 30 000 nanogramman pitoisuuksia.

CBS Newsin haastattelema Californian yliopiston professori Raphael Kudela arvelee, ettei missään päin maapalloa ole ollut yhtä laajoja, myrkyllisiä leväkukintoja.

– Jos ajatellaan Kiinan Qingdaon ”vihreää vuorovettä”, se oli ehkä laajempikin, mutta se ei tuottanut myrkkyjä, Kudela sanoo.

Myrkyllinen massa koostuu pääosin yksisoluisista Pseudo-Nitschia-levistä. Ne ovat ongelmallisia, koska ne tuottavat tehokasta hermomyrkkyä.

Myrkky kerääntyy ravintoketjun huipulle
Myrkky kerääntyy levää syöviin merieliöihin, kuten sardiineihin, anjoviksiin ja rapuihin. Niistä myrkky voi siirtyä suurempiin eläimiin. Tyynenmeren rannoilla onkin nähty epätavallisen paljon kuolleita merileijonia, pelikaaneja ja delfiinejä.

Jos ihminen syö myrkyn saastuttamia äyriäisiä, seurauksena voi olla esimerkiksi väliaikainen tai pysyvä muistinmenetys. Uimareille ja surfaajille meressä oleva levä ei ole ongelma.

Kalifornian osavaltio kieltää levien takia joka vuosi äyriäisten harrastepyynnin puoleksi vuodeksi. Tänä vuonna myös ammattimaisia rapukasvattamoja on jouduttu sulkemaan.

Merentutkijat pohtivat, mistä suuri levämassa johtuu. Tyynen valtameren vesi on ollut poikkeuksellisen lämmintä, minkä oletetaan liittyvän asiaan.

– Kaikkien mielessä oleva kysymys on, liittyykö tämä maailmanlaajuiseen ilmastonmuutokseen. Yksinkertainen vastaus on, että voi liittyä, mutta tässä vaiheessa muutoksia on vaikea erottaa normaalista vaihtelurtmistä, sanoo Marylandin yliopiston merentutkimuksen professori Donald Boesch.

Marylandin yliopiston ympäristötieteen professori näkee ilmastonmuutoksen vaikuttavan tulevaisuudessa olennaisesti leväkukintoihin.

– On selvää, että tulemme näkemään enemmän leväkukintoja uusissa paikoissa, ja kun ne esiintyvät, ne ovat pitkäaikaisempia ja kattavat laajemman maantieteellisen alueen, hän arvelee.”

http://yle.fi/uutiset/myrkyllinen_levamatto_kaliforniasta_alaskaan__tappaa_merielaimia_ja_vie_ihmisilta_muistin/8203716

 

3.8.2015: Tuhansia evakuoitu Kalifornian metsäpalojen tieltä

”Yli 20 maastopaloa on sammuttamassa liki 10 000 ihmistä, mutta paloista suurin on kaksinkertaistunut. Palo on tuhonnut yli 20 asuinrakennusta. Osavaltio on kärsinyt pitkään kuivuudesta, eikä sää suosi sammutustöitä.

Kaliforniassa Yhdysvalloissa on evakuoitu tuhansia ihmisiä rajujen metsäpalojen tieltä. Paloja on taltuttamassa tuhansia palomiehiä, mutta niistä suurin on kooltaan kaksinkertaistunut.

Palot ovat vaatineet yhden palomiehen hengen. Tähän mennessä maastoa on palanut jo noin 49 000 hehtaarin alueella. 24 asuinrakennusta ja 26 ulkorakennusta on tuhoutunut ja tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Paloista suurin riehuu 22 000 hehtaarin alueella Lower Laken kaupungin itäpuolella. Kaupunki sijaitsee noin 180 kilometriä pohjoiseen San Franciscosta.

Viisi päivää jatkuneessa palossa on tuhoutunut parikymmentä taloa ja tuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan. Palo uhkaa tuhansia muita rakennuksia. Valtatie on paikoin jouduttu sulkemaan.

Kaikkiaan paloja on yli 20 ja niitä on sammuttamassa noin 9 600 ihmistä.

Kuvernööri julistanut hätätilan
Kuvernööri Jerry Brown julisti perjantaina hätätilan ja kansalliskaartii kutsuttiin apuun. Naapuriosavaltiot Nevada jas Colorado ovat niin ikään luvanneet apua.

Osassa paloista syyksi on todettu salamaniskut, mutta osan syytä tutkitaan edelleen. Uutistoimisto AFP:n haastattelemat viranomaiset eivät kuitenkaan epäile rikosta.

Kalifornia kärsii kuivuudesta jo neljäntenä vuonna peräkkäin, mikä on tehnyt osavaltion haavoittuvaksi metsäpaloille.

Osavaltiossa on salamoinut viime päivinä runsaasti, mutta ukkosmyrskyt ovat tuoneet sateita vain vähän tai eivät lainkaan, kertoo pelastustoimen edustaja Daniel Berlant uutiskanava CNN:n mukaan. Maanantaiksi alueelle on luvattu voimistuvaa tuulta, mikä voi lietsoa paloja.”

http://yle.fi/uutiset/tuhansia_evakuoitu_kalifornian_metsapalojen_tielta/8199666

 

KAIKKI ELOKUU 2015 JUTUT TÄÄLLÄ