16.10.2017: Ophelia iski Brittein saarille: Ainakin kolme kuolonuhria Irlannissa – lontoolaiset säikähtivät oranssia taivasta

Brittein saaria murjoo harvinaisen raju myrsky.

BBC:n tietojen mukaan ainakin kolme henkilöä on menettänyt henkensä myrskyn seurauksena. Viimeisin kuolonuhri oli keski-ikäinen nainen, jonka auton päälle putosi kaatuva puu. Myös toinen, parikymppinen nainen kuoli samasta syystä.

Ennustettu tuulen nopeus on paikoitellen jopa 36 metriä sekunnissa. Irlannissa on havaittu puuskia, joiden nopeus on ollut peräti 48 metriä sekunnissa. Suomen Ilmatieteen laitos pitää myrskytuulen rajana 20 metriä sekunnissa.

Yli kolmesataatuhatta taloutta on ilman sähköä Irlannissa, eivätkä korjaustyöt onnistu toistaiseksi hirmuisten tuulten takia. Tuulivaroitus on voimassa myös Walesissa ja Pohjois-Irlannissa.

Myrsky on tuhonnut runsaasti peltikattoja. Sääennusteet varoittavat lentävästä irtaimistosta. Ison-Britannian meteorologian laitos on varoittanut, että keli aiheuttaa mahdollisen hengenvaaran.

Myrsky heikkenee matkatessaan kohti Skandinaviaa, joten Iso-Britannia ei kohdanne samanlaista tuhoa kuin Irlanti. Irlannin hallitus on komentanut armeijan pelastustöihin rannikoille, koulut ja työpaikat ovat olleet laajalti suljettuina eikä joukkoliikenne kulje.

Ison-Britannian pääministeri Theresa May vannoi, että maa on läntisen rajanaapurinsa tukena. Iso-Britannia pyrkii vastaamaan kaikkiin Irlannin pyyntöihin, joita se esittää myrskyn vuoksi.

– Haluan ilmaista myötätuntoni irlantilaisille, May sanoi.

Lontoolaiset hämmästelivät maanantaina erikoista, punasävyistä taivasta, jonka Ophelian lähestyminen sai aikaan. Brittilehdet kuvasivat tunnelmaa aavemaiseksi.

Tyhjillä puistoväylillä oli aavemaisen näköistä.

Epätavallinen tunnelma vallitsi Ison-Britannian pääkaupungissa.

Lontoon taivas punersi kuin tulipalossa.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710162200464898_ul.shtml