15.10.2017: Eurooppaa lähestyvä ennätyshurrikaani voimistui – Irlannin sääpalvelu antoi ”punaisen hälytyksen”

“Ophelia on itäisin Atlantilla liikkuva hurrikaani pitkään aikaan.

Irlannissa ja Isossa-Britanniassa varaudutaan hurrikaani Ophelian lähestymiseen. Tällä hetkellä hurrikaani on ohittanut Azorit ja tuuli puhaltaa jopa 51 metriä sekunnissa.

Yhdysvaltain sää- ja merentutkimuslaitoksen NOAA:n mukaan Ophelian keskus sijaitsi varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa reilun 1 000 kilometrin päässä lounaaseen Azoreilta.

Myrskyn ennustettu reitti kulkee Portugalin ja Espanjan ohi kohti Irlantia ja Britanniaa, jonne sen on arvioitu saapuvan maanantain ja tiistain aikana.

Asiasta kertoo CNN. Sen mukaan hurrikaani iskee Britteinsaarille pahiten maanantain aikana, mutta myrskyn keskuksen ei kuitenkaan pitäisi yltää sinne saakka.

Nopeasti etenevä rajuilma voimistui lauantain aikana, mutta Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrskyn odotetaan heikkenevän yöllä ja muuttuvan hurrikaanista posttrooppiseksi sykloniksi.

Keskus kuitenkin varoittaa, että myrsky tuo Irlantiin ja Britanniaan hävitystä. Suorat vahingot tuulesta ja rankasta sateesta ovat todennäköisiä näillä alueilla, minkä lisäksi olosuhteet merellä ovat vaaralliset.

– Opheliassa on se outo juttu, että se on voimistunut Atlantin kylmemmällä alueella, CNN:n meteorologi Allison Chinchar sanoi.

Isoin tekijä on tuuli. Sen nopeuden odotetaan olevan Britteinsaarilla jopa 130 kilometriä tunnissa eli noin 36 metriä sekunnissa. Portugalin ja Espanjan rannikolla tuulen nopeus on 25 metriä sekunnissa.

Irlannin sääpalvelu on antanut punaisen hälytyksen Claren, Corkin, Galwayn, Kerryn ja Mayon alueille. Sen mukaan myrskyn tuomat tuulet voivat aiheuttaa aineellista tuhoa, jonka lisäksi tulvat ovat mahdollisia.

Se toteaa myös, että myrsky heikkenee keskiviikkoon mennessä liikkuessaan koilliseen.

Koskaan aiemmin hurrikaani ei ole liikkunut yhtä kauas itään Atlantilla. CNN:n mukaan edellisen ennätyksen teki hurrikaani Frances vuonna 1980.”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005409654.html