17.12.2018: Kova väite: enää muutama vuosi ja käteistä ei käytetä – keskuspankit ottavat nyt mallia kryptovaluutoista

“Bitcoin-buumin laantumisesta huolimatta digitaaliset valuutat ovat edelleen vahvassa nosteessa. Yksityisten kryptovaluuttojen sijaan kasvussa on kansallisten keskuspankkien kiinnostus omien digivaluuttojen kehitykseen.

Jo 15 maan keskuspankit ovat aloittaneet työn digitaalisen valuutan kehittämiseksi, kirjoittaa MIT Technology Review. Tieto perustuu kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n uuteen raporttiin.

Lisääntyneelle kiinnostukselle on monta syytä. Digitaalinen valuutta vähentäisi tarvetta fyysiselle käteiselle rahalle, jonka käyttö on jo valmiiksi laskusuunnassa. Tämä taas vähentäisi käteisen rahan keskuspankeille aiheuttamia kuluja. Lisäksi keskuspankit tavoittaisivat digivaluutalla myös ne sadat miljoonat ihmiset, joilla ei ole pankkitiliä.

IMF:n johtaja Christine Lagarden mukaan kryptovaluuttojen ja muiden uusien maksuteknologioiden kehitys ajaa lopulta suurempaa muutosta. ”Raha itsessään muuttuu.” Ruotsalaisen Riksbankin tutkijoiden mukaan käteistä rahaa ei ehkä hyväksytä maksuvälineenä kaupoissa muutaman vuoden sisällä.

Jotta koko katoava käteisen rahan markkina ei valuisi mobiilimaksusovelluksia tarjoavien pankkien ja palvelujen laariin, täytyy keskuspankkien kehittää oma vaihtoehtonsa käteiselle. Ilman keskuspankkeja maksuvälinemarkkinat voisivat ajautua epävakaaseen tilaan, Riksbankin tutkijat kirjoittavat.

Siinä missä käteinen on täysin anonyymi maksutapa, digitaaliset valuutat eivät monesti ole. Keskuspankin ylläpitämiä, jäljitettäviä digivaluuttoja on suunniteltu jo muun muassa Kiinassa, Uruguayssa, Senegalissa ja Tunisiassa.”

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/kova-vaite-enaa-muutama-vuosi-ja-kateista-ei-kayteta-keskuspankit-ottavat-nyt-mallia-kryptovaluutoista-6752952