12.9.2017: Meksikon maanjäristys oli voimakkain 100 vuoteen – Sen aiheutti poikkeuksellinen ilmiö, joka yllätti tutkijat

“Meksikon etelärannikolla mitattiin viime viikolla poikkeuksellisen voimakas 8,2 richterin maanjäristys.

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto mukaan järistys oli voimakkain sataan vuoteen. Sen tiedetään aiheuttaneen kymmenien ihmisten kuoleman ja satojen ihmisten loukkaantumisen.

Maan kansallisen seismologian tutkimuslaitoksen varoitusjärjestelmä antoi kansalaisille varautumisaikaa pahimmillaan vain joitain sekunteja. Pahimmat tuhot järistys aiheutti maan etelärannikon osavaltioissa Oaxacassa, Chiapasissa ja Tabascossa, joissa järistys sai useita rakennuksia romahtamaan.

Meksikon eteläinen alue on äärimmäisen altis maanjäristyksille, koska se sijaitsee Pohjois-Amerikan laatan alle sukeltavan pienikokoisen Kookossaaren mannerlaatan päällä. Laatta on altis myös muiden sitä ympäröivien mannerlaattojen liikkeille.

Tällä kertaa maanjäristyksen aiheutti poikkeuksellinen ilmiö, jossa laatta itsessään vääntyi.

”Tällainen vääristymä ei yleensä aiheuta tämän mittakaavan maanjäristyksiä. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana on havaittu useita vastaavia vääristymiä, mutta ei mitään tähän verrattavaa”, kalifornialainen seismologi Jascha Polet kertoo Naturelle.

Tutkijoiden mukaan maanjäristyksen poikkeuksellinen voimakkuus on mysteeri, joka innoittanee laajoihin jatkotutkimuksiin.”

https://tekniikanmaailma.fi/tiede/meksikon-maanjaristys-oli-voimakkain-100-vuoteen-sen-aiheutti-poikkeuksellinen-ilmio-joka-yllatti-tutkijat/