14.1.2019: Puhelimien navigaattoreiden tarkkuus paranee rajusti – löytää sijainnin 30 sentin tarkkuudella

Modernimmat satelliittisignaalit kärsivät vähemmän signaalien heijastumien aiheuttamasta häiriöstä, mikä parantaa puhelinten paikannustarkkuutta jopa 30 senttimetriin.

Matkapuhelimet toimivat navigaattoreina niin hyvin, että tulevaisuudessa harva tarvitsee enää erillistä navigaattoria autoonsa.

Matkapuhelimet toimivat navigaattoreina niin hyvin, että tulevaisuudessa harva tarvitsee enää erillistä navigaattoria autoonsa.

Kahden eri taajuuden tuki saapuu hiljalleen puhelimiin.

Satelliittipaikannus on aina ollut heikoimmillaan kaupunkien urbaaneissa kanjoneissa, joissa seinät sekä estävät näkyvyyttä satelliitteihin että aiheuttavat hämääviä heijastuvia signaaleja. Nyt tilanne on parantumassa.

Nimensä mukaisesti kahden taajuuden tuki tarkoittaa sitä, että puhelin kuuntelee satelliittien signaaleja kahdella eri taajuudella aiemman yhden sijaan. Gps:n tapauksessa uudet laitteet tukevat vanhan L1-signaalin lisäksi L5-signaaleja, Galileossa E1:n lisäksi E5a-signaaleja.

Nyt tapahtuva muutos on merkittävä.

Paikannusjärjestelmiä tutkiva Floridan yliopiston tutkija Sean Barbeau kuvaa vanhan ja uuden tekniikan eroa siten, että vanhalla järjestelmällä navigaattori tietää millä tiellä käyttäjä on, uuden signaalin avulla navigaattori tietää myös millä kaistalla. Kuten jokainen ison tuntemattoman kaupungin monikaistaisilla teillä autoillut tietää, erolla on merkitystä.”

https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/f3af78ff-66c2-48a3-8155-92b0cfc54f25