27.9.2017: Tyynenmeren Vanuatussa tulivuori uhkaa purkautua – Tuhansia evakuoitu

“Evakuoiduille ei ole pystytty toimittamaan riittävästi vettä luonnonkatastrofien koettelemassa, köyhässä saarivaltiossa.

Eteläisen Tyynenmeren saarivaltiossa Vanuatussa yli 7 000 ihmistä on evakuoitu hätämajoitustiloihin, sillä tulivuori näyttää purkautumisen merkkejä.

Vanuatun pohjoisella Ambaen saarella sijaitseva Manaru Voui -niminen tulivuori on sylkenyt sisuksistaan tuhkaa ja vulkaanisia kaasuja viikonlopusta lähtien. Sen pelätään purkautuvan hyvin pian, kertoo Vanuatun katastrofivirasto.

Viranomaiset ovat pystyttäneet 15 hätämajoitustilaa. Evakuoiduille on vaikeuksia toimittaa vettä, sillä Vanuatussa on kuiva kausi ja tulivuoren tuhka on turmellut avustustarvikkeita.

Vanuatu on maailman köyhimpien maiden joukossa. Kaksi kolmasosaa vanuatulaisista saa elantonsa viljelemällä ruokaa itselleen ja myyntiin.

Turistien suosima, yli 80 saaresta koostuva Vanuatu sijaitsee vulkaanisesti aktiivisen Tyynenmeren tulirenkaan alueella. Maassa sijaitsee useita aktiivisia tulivuoria.

Vanuatua pidetään yhtenä niistä maista, jotka ovat eniten alttiina luonnonkatastrofeille koko maailmassa. Saarivaltiota koettelevat säännölliset syklonit ja maanjäristykset.”

https://yle.fi/uutiset/3-9853380?origin=rss