8.9.2018: Barack Obama piti harvinaisen kovasanaisen puheen ja kutsui Trumpia ensimmäistä kertaa nimeltä: “Toivottavasti nämä kaksi vuotta ovat muuttaneet ajatuksianne”

Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama suomi seuraajaansa harvinaisen kovasanaisesti perjantaina Illinois’ssa pitämässään välivaalipuheessa. Yllättävää oli ylipäätään se, että Obama puhui Donald Trumpista suoraan nimellä.

Vielä perjantaihin asti Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama oli pidättäytynyt puuttumasta suoraan maan nykyisen johdon toimiin – ainakaan käyttämällä johdossa olevien henkilöiden nimiä, varsinkin presidentti Donald Trumpia.

Tämä kaikki muuttui Illinois’ssa, missä Obama itse aloitti oman poliittisen uransa vuosia sitten. Obama puhui tilaisuudessa, jota pidetään lähtölaukauksena demokraattipuolueen kampanjoinnille marraskuun välivaaleihin.

Kongressin välivaaleissa valitaan edustajainhuoneen kaikki 435 edustajaa sekä kolmannes senaattoreista. Vaaleja on pidetty Trumpin hallinnon virstanpylväänä, jossa mitataan ailahtelevan presidentin ja rikki revityn republikaanipuolueen todellinen kannatus.

Obama ei säästellyt sanallista arkkuaan, kun hän kannusti ihmisiä menemään vaaliuurnille, jotta republikaanien vallan väärinkäyttö saadaan loppumaan ja jotta järki palaisi yhdysvaltalaiseen politiikkaan, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Obama sanoi, että Yhdysvalloissa eletään vaarallisia aikoja, jolloin republikaanipuolueen toiminta uhkaa maan demokratiaa, jakaa maata, tuhoaa liittolaissuhteita ja veljeilee Venäjän kanssa. Vastaavaa retoriikkaa ei Obamalta ole kuultu koskaan, vaikka entinen presidentti onkin arvostellut nykyhallinnon toimintaa välillisesti sivuun astumisensa jälkeen.

–Jos ajattelitte, ettei äänestämisellä ole väliä, toivottavasti nämä kaksi vuotta ovat muuttaneet ajatuksianne. Jakautuminen ja paranoia ovat valitettavasti löytäneet kotinsa republikaanipuolueesta, Obama sivalsi.

Trump kommentoi Obaman puhetta Pohjois-Dakotassa.

–Olen pahoillani, mutta nukahdin katsoessani sitä. Huomasin, että hän on hyvin unettava.

Kauppasodan ikeessä
Obama kumosi Trumpin väitteitä siitä, että Trumpin hallinto olisi saanut Yhdysvaltojen kovassa nousukiidossa olevan talouskasvun aikaan. Asiantuntijat ovat todenneet, että Obaman hallinnon aikana tehdyt muutokset tuottavat tulosta vasta nyt. Trump on presidenttikaudellaan käynyt raakaa kauppasotaa useiden entisten kumppaneiden kanssa.

–Tämä kaikki ei alkanut Trumpista. Hän on oire, ei syy, Obama sanoi ja viittasi epävarmuuden tilaan, jossa useat yhdysvaltalaiset teollisuuden alat ovat tälläkin hetkellä esimerkiksi Kiinan-kaupan hiipumisen myötä.

Trump sanoi perjantaina, että hän on valmis asettamaan tullimaksut kaikille Kiinasta tuotaville tavaroille. Yhdysvallat on jo entuudestaan asettanut Kiinalle useita tulleja, muun muassa rangaistustullit 50 miljardin dollarin tuonnille.

Poikkeuksellinen välivaali
Uutistoimisto Reuters kirjoittaa, että jos demokraatit saavat enemmistön marraskuun vaaleissa ylä- tai alahuoneessa, se tarkoittaa paksuja kapuloita Trumpin hallinnon rattaisiin. Tämän lisäksi demokraateilla olisi mahdollisuus aloittaa eriasteisia tutkintoja Trumpin hallinnon toimista. Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vaaleihin vuonna 2016 tutkitaan edelleen.

Osa tutkintaa on selvittää, tekikö Trumpin kampanja laitonta yhteistyötä Venäjän kanssa.

Obama sanoi puheessaan Yhdysvaltojen nykyisen tilan johtuvan muustakin kuin istuvasta presidentistä.

–Lopulta demokratiamme suurin uhka ei ole vain Donald Trump tai republikaanit kongressissa. Suurin uhka demokratiallemme on välinpitämättömyys. Suurin uhka demokratiallemme on kyynisyys, Obama sanoi Illinois’n yliopistolla.

Kumpikin Yhdysvaltojen johtavista puolueista käy kiivasta taistelua siitä, että heidän kannattajansa kävisivät vaaliuurnilla. Äänestäjien uinuminen on perinteisesti suuri haaste Yhdysvalloissa. PEW-tutkimuskeskuksen mukaan vuoden 2016 presidentinvaaleissa vain 56 prosenttia äänestysikäisistä antoi äänensä.

Demokraatit tarvitsevat kaksi paikkaa enemmän senaattiin ja 23 paikkaa edustajainhuoneeseen saadakseen enemmistön koko kongressissa.

Trump kommentoi vaalitilaisuudessa viikolla, että mikäli republikaanipuolue häviää jommankumman enemmistön, se on äänestäjien syy, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.”

https://www.aamulehti.fi/a/201188008

https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/asiantuntija-viimeisin-trump-kohu-on-vasta-alkua-venaja-tutkinnan-rinnalla-watergate-tietovuotoskandaali-on-lasten-leikkia-201157117/