21.8.2018: Järkyttävä Momo-itsemurhapeli leviää somessa – yllyttää lapsia riistämään itseltään hengen

“Youtubesta löytyy monia videoita, jotka esittelevät itsemurhapeliä, jolla yritetään saada lapset yrittämään itsemurhaa.
 
Momo-haaste on levinnyt sosiaalisen median kautta.

Momo-haasteessa lapset yritetään saada laittamaan viestiä fiktiiviselle Momo-hahmolle. Momoon otetaan yhteyttä muun muassa Whatsapp-viestein, mutta liikkeellä on myös numeroita, joihin kannustetaan soittamaan.

Kun Momoon ottaa yhteyttä, antaa anonyymi henkilö haasteita. Haasteena voi olla esimerkiksi kauhuelokuvan katsominen, mutta lopulta itsensä vahingoittaminen ja jopa itsemurhan tekeminen.

Lapsia ohjataan myös kuvaamaan itseään ja lähettämään videoita Momolle. Tämä on aiheuttanut asiantuntijoissa myös huolta. Kun lapset lähettävät itsestään kuvia ja videoita, ei tiedetä, mihin ne päätyvät. Pahimmassa tapauksessa niitä voidaan käyttää kiristämiseen.

Mirror-lehti varoitti haasteesta elokuun alussa. Momo-haaste on liitetty argentiinalaisen 12-vuotiaan tytön itsemurhaan. Lapsi löytyi kuolleena kotinsa takapihalta.

Haaste leviää sosiaalisen median, kuten Whatsappin, Twitterin, Snapchatin ja Youtuben kautta. Momoon liittyvillä videoilla on jo satoja tuhansia katselukertoja. Telegraphin mukaan jotkin numeroita sisältävistä videoista ovat nousseet Youtubessa suositeltujen listalle. Sittemmin Google on onneksi poistanut kyseistä sisältöä palvelustaan.

Muun muassa Espanjan poliisi on varoittanut Twitter-tilillään itsemurhapelistä.

Momo on jatkumoa vuonna 2016 paljon puhuttaneelle Blue Whale -itsemurhapelille, joka alkoi Venäjältä. Tuolloin haasteen alullepanija kertoi, että haaste on saanut aikaan sadan teinin itsemurhan, vaikka tarkkaa tietoa tästä ei ollutkaan.”

https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/201808212201150059_dx.shtml

Lue myös: Älä jää yksin – mielenterveysongelmiin ja itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavilla kattavasti tukea