22.9.2017: Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

“Homo- ja lesboliittojen vihkiminen on vastoin evankelis-luterilaisen kirkon virallista kantaa, jota kuvakoosteen papit siis julkisesti haastavat.

51 suomalaista pappia on lähtenyt kasvokuvillaan galleriaan, jossa he kertovat vihkivänsä avioliittoon kaikki parit vihittävien sukupuolista riippumatta.

Homo- ja lesboliittojen vihkiminen on vastoin evankelis-luterilaisen kirkon virallista kantaa, jota kuvakoosteen papit siis julkisesti haastavat.

”Mediassa tämä henkilöityy yhteen, kahteen henkilöön, joista kannellaan ja niin edelleen. Me haluamme näyttää, että meitä on paljon enemmän”, sanoo kampanjapappeihin kuuluva, Vihdissä asuva Ari Kotisaari.

Politikoinnin sijaan tärkein puoli ulostulossa on viesti seurakuntalaisille, puuhapapit kertovat.

”Että hei, kaikki seurakuntalaiset saavat palvelua. Tervetuloa vihille, homot, lesbot ja transihmiset”, sanoo kampanjan puuhapappeihin kuuluva Kotisaari.

”Monet luulevat, että ainoa todellisuus on se, mitä piispat sanovat, että kirkko ei vihi.”

Myös jyväskyläläisen Suvi Kourin mukaan ulostulon tärkein viesti on suunnattu sateenkaaripareille: ”Että heille on tarjolla kirkollinen vihkiminen samalla tavalla kuin kaikille muillekin.”

”Julkisuudessa on ollut pari pappia, mutta me haluamme kertoa, että meitä on monia”, Kouri sanoo.

Galleriassa on Kotisaaren mukaan sekä pappeja, jotka ovat vihkineet sateenkaaripareja että sellaisia, jotka odottavat tilaisuuden tarjoutuessa pääsevänsä vihkimään.

Kasvogallerian rinnalla netissä on sivusto Sateenkaaripapit, jossa joukko homoja ja lesboja vihkiviä pappeja on julkaissut myös nimensä ja yhteystietonsa.

”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”, Kotisaari sanoo.

Sateenkaaripappien joukossa on julkisuudessa esiintyneitä nimiä, kuten helsinkiläinen Kai Sadinmaa, yliopistopappi Laura Mäntylä sekä seinäjokelainen Henna Salo, joka vihki kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä avioliittoon juhannuksena.

Sadinmaa sai äskettäin tuomiokapitulilta moitteet homoparin vihkimisestä. Lapuan tuomiokapitulissa puolestaan käsitellään lokakuussa Salosta ja hänen lisäkseen toisesta hiippakunnan papista samasta syystä tehtyjä kanteluita.

Sateenkaaripappien nimilistalta löytyy yksi kiinnostava kohta: ”Töölön seurakunnan papit.” Pappien puhelinnumero johtaa kirkkoherranvirastoon. Helsinkiläisseurakunnassa on siis tehty kollektiivinen päätös.

Töölön papit miettivät kevättalvella kirkkoherran pyynnöstä kantojaan siihen, vihkisivätkö he samaa sukupuolta olevan parin tai parin, joista toisen tai molempien sukupuoli on jotain muuta kuin mies tai nainen.

”Seitsemästä papista viisi ilmoitti vihkivänsä vaikka heti, ja kaksi sitten, kun kirkolliskokous hyväksyy vihkimisen”, kirkkoherra Auvo Naukkarinen kertoo.

”Sydämissä olemme olleet tällä kannalla jo todella pitkään.”
Naukkarisen mukaan Töölön pappien kollektiivisesta vihkimispäätöksestä on kanneltu tuomiokapituliin. Hallinto-oikeuteen puolestaan on mennyt kantelu seurakuntaneuvoston päätöksestä, jonka mukaan seurakunnan kaikki tilat ovat käytettävissä kaikenlaisten ihmisten vihkimiseen.

”Jos on rippikoulun käynyt konfirmoitu seurakunnan jäsen, niin pitää olla samat oikeudet seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta”, Naukkarinen perustelee.

”Meillä tehdään niin kuin Suomen laki vaatii ja antaa mahdollisuuden. Sydämissä olemme olleet tällä kannalla jo todella pitkään.”

Kantelut eivät huolestuta Naukkarista, sillä Kai Sadinmaan tuomiokapitulilta saama ”vakava moite” on hänen mielestään yhtä tyhjän kanssa.

”Vakava moite ei tule laista vaan tulevan piispan verbaalisesta sanavarastosta, eikä se tarkoita mitään. Laista nousevia sanktioita ei ole.”

Töölössä ei ole vielä vihitty samaa sukupuolta olevia pareja.

Perjantaina julkaistussa kasvogalleriassa tai Sateenkaaripapit-sivulla eivät esiinny likimainkaan kaikki evankelisluterilaiset papit, jotka suostuvat Suomessa vihkimään kaikenlaisia sukupuoliyhdistelmiä edustavia pareja.

”Ei se ole kattava luettelo”, Kotisaari sanoo. ”Parin viikon päästä voisimme Suomi 100 -hengessä pistää ulos sadan kuvan koosteen.”

”Haluamme siirtyä pelosta rakkauteen, syrjimättömyyteen ja hääonnen korostamiseen.”
Joillekin papeille vihkimiskannan julkistaminen on ollut vaikeaa. Kourin mukaan galleriasta jäi pois muutama, joka on vakaumukseltaan valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Jotkut pelkäsivät jopa työpaikkansa puolesta.

”On huolta siitä, että seuraa joku rangaistus, ja jos haluaa pappina palvella kirkkoa, niin haluaa siinä pysyä. Ja toki on myös huolta omasta toimeentulosta.”

”Pelkokertoimet ovat olleet pinnassa”, sanoo myös Kotisaari. ”Pappien on pitänyt pelätä rangaistusta sun muuta, mutta nyt haluamme siirtyä pelosta rakkauteen, syrjimättömyyteen ja hääonnen korostamiseen.”

Samalla kapinapapit toivovat voivansa tukea myös piispoja:

”Jotta he saisivat lisää painoa siihen vaakakuppiin, jossa lukee, että nyt on muutoksen aika. Heille tulee varmaan paljon painetta konservatiiviselta puolelta”, Kotisaari sanoo.”

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005378673.html