7.9.2017: 3. kerta toden sanoo? Uusi yritys kaataa Obamacare menossa senaatin äänestykseen

“Kaksi republikaanisenaattoria on laatinut uuden ehdotuksen Obamacaren korvaamiseksi.

Yhdysvaltojen republikaanit yrittävät jälleen kaataa edellisen presidentin Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen. Uuden ehdotuksen on laatinut kaksi senaattoria, joista toinen, Louisianan Bill Cassidy uskoo vankasti lain läpimenoon, kertoo Reuters.

Cassidy sanoi, että ehdotuksella on presidentti Donald Trumpin tuki. Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell lupasi, että ehdotus viedään äänestykseen, jos sille saadaan tarpeeksi kannatusta.

Aiemmat yritykset kaataa tai korvata Obamacare ovat kaatuneet, koska republikaanien omista riveistä ei ole löytynyt ehdotuksille riittävää tukea. Kaikki demokraatit vastustavat republikaaniehdotuksia yhtenä rintamana.

Republikaanien ensimmäistä kumoamisehdotusta ei viety äänestykseen asti, sillä oli selvää, ettei sille ollut riittävää kannatusta. Kongressin poliittisesti neutraali budjettitoimisto arvioi, että ehdotus olisi riistänyt sairausvakuutuksen yli 20 miljoonalta kansalaiselta. Toinen, kevennetty yritys päätyi äänestykseen heinäkuun lopussa, jolloin senaatti hylkäsi sen äänin 49-51, kun kolme republikaania äänesti sitä vastaan. Kyseinen ehdotus olisi riistänyt vakuutuksen arviolta 15 miljoonalta ihmiseltä.

Republikaanit ovat laatineet useita muitakin ehdotuksia viime kuukausina, mutta ne eivät ole saaneet tarpeeksi tukea.

Cassidyn ja Lindsey Grahamin laatimaa ehdotusta on markkinoitu kompromissina. Se olisi käytännössä kolmas vakavasti otettava yritys sen jälkeen, kun Trumpista tuli presidentti. Lain läpimenon jälkeen Obaman kaudella republikaanit yrittivät kaataa, muokata tai suitsia Obamacarea ainakin 70 kertaa, Newsweek kertoi heinäkuussa.

Kongressin budjettitoimisto ei ole toistaiseksi arvioinut uusimman ehdotuksen vaikutuksia, mikä voi lykätä sen etenemistä.

Obamacare, viralliselta nimeltään Affordable Care Act on Obaman saavuttama terveydenhuoltouudistus, jolla miljoonat vähävaraiset amerikkalaiset saatiin sairausvakuutuksen piiriin.

Trump on vannonut kumoavansa tai korvaavansa Obaman lain.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709072200379683_ul.shtml