27.12.2018: Obamat Yhdysvaltain ihailluimmat ihmiset vuonna 2018 – Donald Trump jäi taas kakkossijalle

Michelle Obama nousi tutkimuslaitos Gallupin kyselyssä ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain ihailluimmaksi naiseksi syrjäyttäen 17 vuotta kärkisijaa hallinneen Hillary Clintonin.

Tästä on kyse

  • Barack Obama ihailluin mies 11. kerran peräkkäin
  • Michelle Obama ihailluin nainen ensimmäistä kertaa
  • Kuningatar Elizabeth TOP-10-listalla 50. kertaa

Ensimmäistä kertaa ihailluin nainen Yhdysvalloissa 17 vuoteen on joku muu kuin Hillary Clinton. Entinen maan ensimmäinen nainen Michelle Obama nousi tutkimuslaitos Gallupin vuosittain tekemässä mittauksessa (siirryt toiseen palveluun) kärkisijalle vuonna 2018.

Obama oli kolmesti aiemmin ollut kakkosijalla Clintonin perässä. Hävittyään presidentinvaalit 2016 Clinton on ollut esillä julkisuudessa vähemmän, kun taas Obama on elämänkertansa julkaisun myötä ollut näkyvästi julkisuudessa viime aikoina Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain ihailluimmat naiset vuonna 2018 (% vastaajista)

Michelle Obama 15 %
Oprah Winfrey 5 %
HIllary Clinton 4 %
Melania Trump 4 %
Kuningatar Elizabeth 2 %

Kärkiviisikon taakse sijoittuivat Saksan liittokansleri Angela Merkel, korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg, talk show -juontaja Ellen DeGeneres, entinen YK-lähettiläs Nikki Haley, Nobel-palkittu Malala Yousafzai ja demokraattijohtaja Nancy Pelosi.

Kuningatar Elizabet on listalla mukana kymmenen kärjessä jo 50. kertaa. Oprah Winfrey on mukana 31. ja Hillary Clinton 27. kertaa. Hillary Clinton on ollut Yhdysvaltain ihailluin nainen ennetykselliset 22 kertaa.

Barack Obama lähestyy ennätystä

Entinen presidentti Barack Obama puolusti jälleen kärkipaikkaansa menestyksekkäästi istuvaa presidentti Donald Trumpia vastaan. Obama on ollut Yhdysvaltain ihailluin mies vuodesta 2008 lähtien joka vuosi. Presidentti Trump on kakkossijalla neljännen kerran peräkkäin.

Obama lähestyy ennätystä miesten sarjassa. Presidentti Dwight Eisenhower oli Gallupin mittauksessa aikanaan Yhdysvaltain ihailluin mies 12 kertaa. Jos Obaman voittosuora jatkuu ensi vuonna, hän pääsee tasoihin Eisenhowerin kanssa.

Yhdysvaltain ihailluimmat mieheet vuonna 2018 (% vastaajista)

Barack Obama 19 %
Donald Trump 13 %
George W. Bush 2 %
Paavi Franciscus 2 %
Bill Gates 1 %

Viisikon takana yhden prosentin osuudella kukin ovat myös demokraattipoliitikko Bernie Sanders, entinen presidentti Bill Clinton, hengellinen johtaja Dalai Lama, demokraattipoliitikko Joe Biden, liikemies Elon Musk ja varapresidentti Mike Pence.

Yleensä istuva presidentti on Gallupin kyselyssä Yhdysvaltain ihailluin mies. Trumpin ohella Gerald Ford ei virkakautensa aikana päässyt Gallupin mittauksessa kärkisijalle.

Gallup teki vuosittaisen kyselyn 3.-12.12. Kyselyssä yhdysvaltalaisia pyydettiin nimeämään missä päin maailmaa tahansa elävä mies ja nainen, joita he ihailevat eniten. Gallup on tehnyt kyselyn vuodesta 1946 lähtien. Vuonna 1976 kyselyä ei tehty.”

https://yle.fi/uutiset/3-10572949?origin=rss