22.3.2018: Yellowstonen supertulivuoren alta löytyi poikkeuksellinen magmamuodostelma, joka ulottuu Meksikoon asti

“Tutkijat ovat löytäneet Yhdysvalloissa sijaitsevan Yellowstonen supertulivuoren alta uuden magmavirtauksen, kertovat muun muassa Ars Technica -sivusto sekä Fox News.

Tutkijat ovat löytäneet tulivuoren alta uuden pitkälle ulottuvan magmapluumin eli -virtauksen, jonka he uskovat ulottuvan satojen kilometrien päähän Meksikoon asti.

Nature Geoscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että nyt löytynyt pluumi saattaa toimia lähteenä suurelle osalle siitä lämmöstä, joka synnyttää jatkuvaa seismistä toimintaa alueelle. Pluumi saattaa tuottaa lämpöä myös myös alueella oleville kuuluisille kupliville lähteille.

Kuten Tekniikan Maailmakin on kertonut, Yellowstonen tulivuoren alueella on tänä ja viime vuonna mitattu tavallista enemmän, jopa tuhansia erittäin pieniä maanjäristyksiä.

Tutkijoiden tämänhetkisen käsityksen mukaan Yellowstonen purkautumisen riski ei ole kuitenkaan koholla.

Magmapluumi on harvinainen geologinen ilmiö, joita voi esiintyä Maan kuoren ja vaipan raja-alueella. Magmaa voi kulkea pluumia pitkin vaipasta Maan kuoreen. Tutkijat ovat pitkään kiistelleet siitä, onko Yellowstonen kansallispuiston alla tällaista magmapluumia.

Texasin yliopiston tutkijat uskovat nyt kuitenkin löytäneensä magmapluumista todisteita hyödyntämänsä uuden kuvantamistekniikan avulla.

Tutkijat analysoivat USArray-verkoston alueelta keräämää seismistä tietoa ja löysivät pinta-alaltaan 72×55 kilometriä kokoisen alueen, missä seismiset aallot ovat hitaampia kuin muualla.

Tutkijoiden mukaan tämä alue on täynnä epätavallisen lämmintä materiaalia ja muodostaa pluumin, joka ulottuu Meksikoon asti. Pluumin lämpötila saattaa liikkua jopa 650–850 celsiusasteessa. Tutkijat kuitenkin korostavat, että on epävarmaa, liikkuuko magmaa sitä pitkin vertikaalisesti alhaalta ylöspäin.”

“Vuonna 2014 USGS julkisti raportin, jossa mallinnettiin, mitä tapahtuisi, jos tulivuorella tapahtuisi iso purkaus. Suurin osa Yhdysvalloista peittyisi tuhkaan, ja joillakin alueilla tuhkakerros voisi olla metrin paksuinen.”

https://tekniikanmaailma.fi/yellowstonen-supertulivuoren-alta-loytyi-poikkeuksellinen-magmamuodostelma-joka-ulottuu-meksikoon-asti/