9.12.2017: Obama muistuttaa demokratian tärkeydestä – vertaa nykyhetkeä natsi-Saksaan

“Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama kehottaa kansalaisia osallistumaan demokratiaan ja muistuttaa natsi-Saksan tarjoamista opetuksista.

Obama puhui tiistaina Chicagon talousklubin järjestämässä tilaisuudessa. Kyseessä oli suljettu tapahtuma, mutta siellä kuvattu video on jaettu Facebookissa.

– Teidän täytyy hoitaa demokratian puutarhaa, muuten asiat voivat romahtaa nopeasti, Obaman kuullaan sanovan videolla.

– Olemme nähneet yhteiskuntia, joissa näin on tapahtunut.

Tämän jälkeen Obama kuvailee tilannetta Wienissä 1920- ja 1930-luvulla, jossa juhlasalien rattoisa, musiikin ja taiteen täyttämä elämä tuntui jatkuvan ikuisesti.

– Ja sitten yhtäkkiä 60 miljoonaa ihmistä kuoli. Ja koko maailma vajosi kaaokseen, Obama muistutti.

– Siispä teidän täytyy keskittyä – ja äänestää.

Obama ei verrannut nykytilannetta ainoastaan natsi-Saksan rikoksiin, vaan huomautti myös Yhdysvaltojen presidenttien ja johtajien toimineen väärin ja jopa lainvastaisesti.

Obama muistutti esimerkiksi presidentti Franklin D. Rooseveltin määränneen amerikanjapanilaisia internointileireille toisen maailmansodan aikana ja presidentti Richard Nixonin rikkoneen lakia.

Puheessaan Obama puolusti myös vapaata lehdistöä.

– Virkakauteni aikana lehdistö ajoi minut usein hulluuden partaalle. Toisinaan ajattelin toimittajien olevan huonosti perillä asioista. Välillä he eivät kertoneet asioista oikein, hän myöntää videolla.

– Mutta ymmärsin, että vapaan lehdistön periaate on elintärkeä ja että presidenttinä osa työtäni oli varmistaa sen säilyttäminen.

Tämän viimeisen kommentti oli selvä piikki Donald Trumpille, joka oman virkakautensa aikana on usein hyökännyt vapaata mediaa vastaan.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201712092200593276_ul.shtml