12.2.2018: Obaman pariskunnan viralliset muotokuvat paljastettiin

“Muotokuvat sijoitetaan Smithsonian-instituutin muotokuvagalleriaan muiden presidenttien ja näiden puolisoiden muotokuvien rinnalle.

Yhdysvaltain edellisen presidentin Barack Obaman ja hänen puolisonsa Michelle Obaman viralliset muotokuvat on julkistettu Washingtonissa. Obamat olivat itse paljastamassa teokset taiteilijoiden kanssa.

Kehinde Wileyn maalaamassa teoksessa entinen presidentti on sijoitettu istumaan seesteisessä puutarhassa. Taiteilija Amy Sheraldin näkemys Michelle Obamasta puolestaan on tyylitellympi.

Barack Obama otti muotokuvansa vastaan humoristisin sanankääntein.

– Yritin saada Kehinden maalaamaan vähemmän harmaita hiuksia, mutta hänen taiteellinen integriteettinsä ei antanut myöten. Yritin saada pienemmät korvat, sekään ei onnistunut. Kehinde usein asettaa töissään tavallisia ihmisiä yleviin ympäristöihin. Siinä hän ehkä antoi hieman myöten, kun selitin, että minulla on tarpeeksi poliittisia pulmia ilman, että näytän Napoleonilta, Barack Obama vitsaili julkistustilaisuudessa.

Michelle Obama puolestaan oli selvästi liikuttunut. Hän sanoi tuntevansa nöyryyttä, kunnioitusta ja ylpeyttä.

– Mutta ennen kaikkea olen kiitollinen kaikille, jotka ovat käyneet edelläni ja rakentaneet tämän perustan, jolla seison. Ehkä arvaattekin, ettei varmaan kenestäkään perheessäni ole aiemmin maalattu muotokuvaa. Saati sitten, että sellainen olisi ripustettu kansallisgalleriaan, Michelle Obama sanoi.

Muotokuvien tekijät ovat ensimmäiset afroamerikkalaiset taiteilijat, joilta on tilattu presidentin tai hänen puolisonsa muotokuva. Obamat saivat valita taiteilijat itse.

Muotokuvat asetetaan yleisön nähtäväksi Smithsonian-instituutin kansalliseen muotokuvagalleriaan Washingtonissa tiistaina. Galleriassa on muotokuvat kaikista Yhdysvaltain presidenteistä.”

https://yle.fi/uutiset/3-10072006

Katso mielenkiintoiset havainnot maalauksista: