23.3.2018: Kiina alkoi ”pisteyttää” kansalaisiaan: pohjasakka ei saa ostaa edes juna- tai lentolippuja

“Kiina aloittaa toukokuussa rajoitukset, joiden myötä huonoilla ”sosiaalisilla pisteillä” (social credit) siunatut kansalaiset eivät saa ostaa juna- ja lentolippuja. Kiellot kestäisivät vuoden kerrallaan.

Ihmisten pisteitä voivat laskea esimerkiksi rikokset ja hölmöily talousasioissa, mutta enenevässä määärin niihin vaikuttavat myös sanomiset, ostokset ja teot esimerkiksi verkossa.

Kiina on alun perin puhunut järjestelmän käynnistämisestä vuonna 2020, mutta joitakin sen perusominaisuuksista ollaan aloittamassa jo aiemmin. Järjestelmästä on kirjoittanut laajasti muun muassa Wired-lehti.

Kuulostaako dystooppiselta visiolta? Samoja teemoja on käsitelty muun muassa suositussa tv-sarjassa Black Mirror. Kiinassa se on kuitenkin jo arkipäivää.

Maassa on jo käytössä esimerkiksi talousongelmaisten ihmisten häpeälista. Viime joulukuussa sille päätyi kuuluisa bisnesmies, LeEcosta tuttu Jia Yueting, jonka maksamattomat henkilökohtaiset velat kohosivat yli 58 miljoonaan euroon.

Reutersin tietojen mukaan matkustusrajoituksia voidaan tulla määräämään erikoisista rikkomuksista: niitä ovat niin ”väärän informaation levittäminen terrorismista”, vanhentuneiden lippujen käyttäminen kuin kiinnijääminen tupakan polttamisesta junassakin.

Pisteitä voivat laskea niinkin pienet rikkeet kuin pyörän jättäminen jalkakäytävälle tai epäaidon anteeksipyynnön esittäminen, kertoo The Verge.”

Kiina alkoi ”pisteyttää” kansalaisiaan: pohjasakka ei saa ostaa edes juna- tai lentolippuja