12.9.2017: Harhauttaako Venäjä Zapad-harjoitukseen osallistuvien joukkojen määrässä? Eversti: “Mielenkiintoinen luku”

“Naton asiantuntijat ovat arvelleet, että Zapad 2017- sotaharjoitukseen osallistuu noin kuusinkertainen määrä sotilaita ilmoitettuun lukuun nähden. Tarkoituksena on kiertää sopimuskäytäntöjä.

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad 2017 -sotaharjoitus alkaa ensi torstaina.

Zapad 2017 -sotaharjoitukseen osallistuu tänä vuonna Venäjän virallisten lähteiden mukaan 12 700 sotilasta, mutta Naton asiantuntijat ovat arvelleet, että todellisuudessa sotilaita saattaa olla jopa 100 000.

Eversti evp Ari Rautala kertoo, että sotaharjoitus ulottuu Murmanskista aina Mustallemerelle asti ja siinä on mukana Venäjän asevoimien lisäksi muun muassa hätätilaministeriö, turvallisuuspalvelu FSB ja rautatiejoukot. Pelkästään maalaisjärjellä ajateltuna venäläisten ilmoittama sotilasmäärä tuntuu melko pieneltä.

Rautalan mukaan luku 12 700 on sikäli mielenkiintoinen, että yli 13 000 sotilaan harjoituksesta pitäisi sopimuksen mukaan tehdä virallinen ilmoitus Ety-järjestön jäsenmaille ja samalla niille pitäisi esittää tarkkailukutsu.

– Tässä on pilkottu todellinen sotilasmäärä palasiksi ja kierretty sopimuskäytäntöä. Venäjä on ennenkin harrastanut tätä, muun muassa edellisessä Zapad-harjoituksessa vuonna 2013, Rautala sanoo.

Eversti muistuttaa, että länteen suuntautuva Zapad on vain yksi kolmesta isosta sotaharjoituksesta, joita Venäjä järjestää. Kaksi muuta järjestetään idässä ja etelässä.

Kyseinen Zapad 2017 -sotaharjoitus on saanut poikkeuksellisen paljon huomiota lännessä

– Tämä Zapad -harjoitus kiinnostaa enemmän kuin pitkään aikaan. Osittain se kiinnostaa maantieteellisen sijaintinsa ja Itämeren läheisyyden vuoksi ja osittain siksi, että Ruotsissa järjestetään samaan aikaan Aurora 17-harjoitus, jonka päätavoitteina on vahvan puolustuksen rakentaminen ja valmiuksien harjoitteleminen hyökkäystä vastaan, Rautala kommentoi.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709122200386977_ul.shtml