30.6.2019: Lämpöaalto keittää simpukat kuoriinsa Kaliforniassa

Simpukoita on kuollut 200 kilometrin matkalla pitkin rannikkoa.

Kaikkina niinä vuosina, kun Jackie Sones on työskennellyt meribiologian tutkijana Bodega Bayssa Kaliforniassa, hän ei ole nähnyt mitään samanlaista, kirjoittaa Bay Nature. Valtavat määrät kuolleita simpukoita, kuoret auki, oranssi liha kypsäksi keitettynä.

Ennätyksellinen kesäkuun lämpöaalto on aiheuttanut valtavan simpukoiden joukkokuoleman. Sones kertoo saaneensa tutkijakollegoiltaan vastaavanlaisia raportteja muualta Kalifornian rannikolta, noin 200 kilometrin matkalta San Franciscosta pohjoiseen.

Simpukat elävät kivien seassa ja matalan vuoroveden aikaan ne ovat jääneet vuorovesilammikoihin, joiden veden lämpötila on ollut huomattavasti korkeampi kuin valkuaisaineiden hyytymislämpötila. Simpukat ovat sananmukaisesti paistuneet kuoriinsa.

Isot vaikutukset koko ekosysteemiin

Sonesin mukaan simpukoiden joukkokuolema vaikuttaa koko ekosysteemiin.

– Simpukat ovat niin kutsuttu peruslaji, samaan tapaan kuin puut metsässä. Simpukat ovat tarjonneet suojaa ja ravintoa monille muille eläinlajeille. Kun niille tapahtuu jotain, sen vaikutukset tuntuvat koko ekosysteemin läpi, sanoo Sones.

Veden lämpeneminen ja happamoituminen vaikuttaa laajasti eläimistöön ja kasvistoon. Siitä on paljon tutkimustietoa pitkältä ajalta.

Mutta tämänkaltaisen kertaluontoisen yhden lajin massakuoleman vaikutuksista ei ole seurantatietoa. Tällä kertaa syynä oli poikkeuksellisen kuuma hellejakso kesäkuussa.

– Tällaisia ääriolosuhteita tapahtuu yhä useammin ja ne ovat rajumpia, kertoo Christopher Harley, joka työskentelee biologina British Columbian yliopistossa Kanadan länsirannikolla. Myös siellä on nähty simpukoiden joukkokuolemia.

– Simpukat ovat samanlaisia kuin kanarialinnut kaivoksissa. Simpukat antavat aikaisen varoituksen siitä, että jokin on pielessä. Ikävää on vain se, että simpukat itse tarjoavat ruokaa ja elinympäristöjä sadoille muille lajeille, sanoo Harley.”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c2132a64-e95c-47cf-acbf-2638c751295c