11.3.2019: Kansalaisaloite haluaa kieltää 5G-tukiasemat

“5G-tukiasemat ovat vaarallisia, julistaa uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan, että 5G-teknologia kielletään lailla sen terveyttä uhkaavan korkean sähkömagneettisen säteilymäärän takia. Aloitteen on allekirjoittanut puolitoista tuhatta ihmistä, eikä se kerää vaadittavaa 50 tuhannen allekirjoittajan joukkoa taakseen.

Aloite nojaa tyypillisiin uskomuksiin ja virheellisiin ajatuksiin sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksista. Taustalta löytyvät enemmänkin kulttuurin puolella ansioituneet Helena Ertz ja Oula Susi.

Aloitteessa sanotaan, että 5G-verkkojen avautuessa ollaan siirtymässä tiheämpään tukiasemien sijoitteluun. Lisäksi 5G-teknologian käyttämät taajuudet ovat terveydelle haitallisia. Totuus kuitenkin on, etteivät esimerkiksi Suomessa tämän vuoden alussa käyttöön tulleet 5G-taajuudet 3,5 gigahertsin alueella eroa sähkömagneettisesti tai lähetysteholtaan aiemmista verkkotekniikoista.

Edellisen kerran 5G-säteily oli tapetilla helmikuussa, kun SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta esitti valtioneuvostolle kirjallisen kysymyksen 5G-säteilyn haitoista. Viestintäministeri Anne Berner vetosi vastauksessaan sekä yleiseurooppalaisiin että STUK:n tutkimuksiin ja raja-arvoihin, joiden perusteella ei ole mitään syytä olettaa 5G-verkkojen aiheuttavan minkäänlaista uutta säteilyvaaraa.”

http://etn.fi/index.php/13-news/9200-kansalaisaloite-haluaa-kieltaa-5g-tukiasemat