23.10.2017: USA laittamassa ydinpommikoneet 24-tuntiseen hälytystilaan ensimmäistä kertaa 26 vuoteen

“Yhdysvaltojen ilmavoimat aikoo panna ydinaseilla varustetut B-52-pommikoneet ympärivuorokautiseen hälytysvalmiuteen, kertovat Defense One ja Fox News.

Hälytysvalmius tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltojen Barksdalen lentotukikohdan 3 350-metrisellä kiitoradalla pidettäisiin valmiina useita ydinpommeilla aseistettuja pommikoneita.

Koneet ovat valmiita lähtemään matkaan hetken varoitusajalla.

Hälytystilassa oltiin viimeksi vuonna 1991 Neuvostoliiton romahduksen ja kylmän sodan päättymisen aikaan.

”Tämä on jälleen yksi askel, jolla varmistetaan, että olemme varautuneita”, Yhdysvaltojen ilmavoimien esikuntapäällikkö David Goldfein sanoo Defense Onessa.

Goldfein painottaa, että virallista hälytysmääräystä ei ole annettu, mutta valmistelut sitä varten on aloitettu.

Viime kuukausien aikana Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat käyneet sanasotaa, jonka yhteydessä Pohjois-Korea on vihjannut ydiniskun mahdollisuudella. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tehnyt poikkeuksellisen kovasanaisia uhkauksia Pohjois-Korealle.

Barksdalen lentotukikohtaa uudistetaan nyt laajemminkin, Defense One kertoo. Sivuston mukaan asuintiloissa on silmiinpistävää erityisesti yksi maalaus, jossa näkyy B-52-koneen siluetti, jonka alla lukevat sanat ”Rauhaa vanhanaikaisella keinolla”.

Defense One kirjoittaa, että tukikohtaan on ajoittain tulossa hälytysvalmiudessa odottamaan myös kaksi ydinaseiden komentolentokonetta, E-4B Nightwatch ja E-6B Mercury.

Presidentti Obaman lomaillessa Havaijin Oahu-saarella vuonna 2013, E-4B-lentokone oli valmiudessa 300 kilometrin päässä Hilon kansainvälisellä lentokentällä.

Ydinsodan aikana lentokoneiden kyydissä olisivat USA:n puolustusministeri sekä STRATCOMin komentaja. Jos presidentti antaa käskyn laukaista ydinaseita, nämä koneet välittäisivät laukaisukoodit pommikoneille, mannertenvälisille ohjuksille ja sukellusveneille.

Yhdysvaltain ilmavoimilla on käytössään neljä E-4B ”Nightwatch”-lentokonetta, joiden on tarkoitus varmistaa maan ylimmän johton toiminnan jatkuminen yllättävän ydinsodan sattuessa. Ainakin yksi E-4B-koneista, joka tunnetaan myös tuomiopäivän koneena, on aina hälytystilassa.”

https://tekniikanmaailma.fi/teknologia/usa-laittamassa-ydinpommikoneet-24-tuntiseen-halytystilaan-ensimmaista-kertaa-26-vuoteen/