20.11.2019: Yhtä totuutta julistava ilmastokiihko on kuin maailmanlopulla pelotteleva uskonlahko – kriittisiä näkemyksiä ei haluta eikä suvaita

Ilmastonmuutokseen liittyvä keskustelu on kärjistynyt huolestuttavan yksipuoliseksi. Toisin kuin muista kuumista puheenaiheista, metsistä ja susista, ilmastonmuutoksesta tuntuu olevan lupa esittää vain yksi mielipide.

Tämän sai omakohtaisesti kokea satakuntalaisille tämän lehden päätoimittajavuosinaan tutuksi tullut Ylen nykyinen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen. Hän osallistui lokakuun lopulla Metsäyhdistyksen seminaariin, jossa oli mukana myös Ilmastopaniikki-kirjan kirjoittaja Matti Virtanen.

Kirjassa esitetään kriittisiä näkemyksiä ilmastotutkimuksesta. Jokisen mukaan Ylekin voisi haastatella muutamaa kirjassa esiintyvää tiedemiestä.

Some-myrsky oli valmis. Jokisen sanomiset väännettiin twitterissä outoon muotoon. Jokisen sanottiin muun muassa edistävän “tieteenkieltävää roskaa”.

Arvostettuna ammattijournalistina Jokinen ilmaisi kuitenkin vain sen, että ilmastojournalisminkin pitäisi olla moniäänistä. Näin ei nyt ole.

Esimerkiksi kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportteihin suhtaudutaan julkisuudessa ainoana oikeana totuutena. Kriittisiä äänenpainoja ja vaihtoehtoisia näkemyksiä ei kuulu.

Yksipuolisuuden ohella huolestuttavin piirre ilmastokeskustelussa on kiiluvasilmäinen ehdottomuus. Ilmastokiihko muistuttaa suvaitsemattomuudessaan jo uskonnollista lahkoa.

Luterilaista herätyskristillisyyttä edustavan teologisen Perusta-lehden päätoimittajan Santeri Marjokorven mukaan ilmastoliikkeestä löytyvät kaikki hengellisen väkivallan muodot. Näitä ovat maailmanlopulla pelottelu, syyllisyydellä kontrollointi, ihmisten elämäntavan ja valintojen sairaalloinen kyttääminen sekä keulakuva (Greta Thunberg), jota ei saa arvostella.

“Oikeamielisten” hallitsema ilmastokeskustelu vaikuttaa jo laillisten elinkeinojen harjoittamiseen. Satakunnan Kansa kertoi (SK 18.11.), kuinka vallalla oleva ilmastoahdistus on vaikuttanut nuorten maitotilallisten jokapäiväiseen elämään ja henkiseen hyvinvointiin. Metsätaloudessa hiilinielulla lyödään kuin leimauskirveellä konsanaan.

Vastuuttominta kaikessa on lasten ja nuorten pelottelu. Se seuraukset voivat olla todella pahoja.

https://www.satakunnankansa.fi/a/d72bbc3c-a11e-487a-8100-29bd2d532dcc