26.10.2017: Sataprosenttisen tappava keuhkorutto surmannut 124 Madagaskarilla: vaarassa levitä yhdeksään maahan

“WHO varautuu mahdollisuuteen, että rutto voi levitä Madagaskarin saarelta lähialueille.

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut ruttoepidemian leviämisen riskin Madagaskarin lähialueille keskinkertaiseksi. Aiemmin WHO piti taudin leviämistä saarelta hyvin matalana.

Riskiarviota on korotettu Etelä-Afrikassa, Etiopiassa, Keniassa, Mauritiuksella, Mosambikissa, Tansaniassa, Seychelleillä, Komoreilla ja Ranskalle kuuluvalla Réunionin saarella. Leviämistä pyritään estämään matkustajien tarkastuksilla lentokentällä. Keuhkoruton leviämisriskiä ulkomaihin pienentää sen lyhyt, vain vuorokauden mittainen itämisaika.

Epidemia puhkesi Madagaskarilla elokuussa. Viranomaisten keskiviikkona antaman tiedon mukaan sairastuneita on noin 1 200 ja kuolleita 124. Ruton puhkeaminen saarivaltiossa ei ole tavatonta, mutta nykyisessä epidemiassa erona on, että tavallisimmin paiseruttona esiintyvä tauti on ottanut enimmäkseen keuhkoruton muodon. Se tarkoittaa sitä, että tauti leviää myös pisaratartuntana eli selvästi paiseruttoa herkemmin. Kaksi kolmasosaa diagnosoiduista ruttotapauksista oli keuhkoruttoa.

Keuhkorutto on myös ruton tappavin muoto. Hoitamattomana siihen kuolee lähes 100 prosenttia sairastuneista ja vieläpä hyvin nopeasti, pahimmillaan alle 24 tunnissa. Tautia hoidetaan antibiooteilla ja potilas voidaan pelastaa, jos hoito aloitetaan ajoissa.

WHO pitää jatkuvaa leviämisriskiä Madagaskarilla hyvin suurena. Tavallisesti maaseutua riivaavaa tautia on tavattu jo suurissa asutuskeskuksissa kuten Antananarivossa ja Toamasinassa. Yli puolet tartunnoista on todettu näissä kahdessa kaupungissa.

Kansainvälisesti laajemmalle alueelle leviämisen riskiä WHO pitää yhä hyvin matalana.

Suomen ulkoministeriö varoittaa Madagaskariin matkustavia ruttoriskistä.

WHO:n Afrikan hätätilajohtaja Ibrahima Soce Fall puhui Madagaskarin ruttotilanteesta Genevessä viime perjantaina. ”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710262200487739_ul.shtml