28.11.2017: Pohjois-Korea ampui ballistisen ohjuksen, joka kävi korkeammalla kuin yksikään maan aiemmin testaama ohjus

“Ohjus ammuttiin kohti itää ja se putosi Japaninmereen. Yonhapin ensitieto laukaisusta julkaistiin kello 20.21 Suomen aikaa. Etelä-Korean armeijan mukaan laukaisu tapahtui kello 20.17.

Japanilaislähteiden mukaan ohjus putosi yhdeksän pintaan Japanin yksinomaiselle talousalueelle. Alue ulottuu 200 meripeninkulman (370 kilometrin) päähän rannikosta. Japanin mukaan ohjus lensi 53 minuuttia ja laskeutui 210 kilometrin päähän rannikosta.

USA:n puolustusministeriön Pentagonin arvion mukaan ohjus putosi noin 1 000 kilometrin päähän laukaisupaikasta Sain-nistä. Etelä-Korean armeija antoi lentomatkaksi 960 kilometriä ja korkeudeksi ylimmillään 4 500 kilometriä.

Näin ollen ohjus kävi selvästi korkeammalla kuin yksikään Pohjois-Korean ohjus aiemmin. Heinäkuussa testattu mannertenvälinen ohjus kävi 3 700 kilometrissä.

USA ja Etelä-Korea kertovat analysoivansa, minkä tyyppisestä ohjuksesta oli kyse. Pentagonin ensimmäisen arvion perusteella kyse oli mannertenvälisestä ohjuksesta.

Japanin pääministeri Shinzo Abe kutsui pian laukauksen jälkeen ministerinsä hätäkokoukseen. Japani ilmoitti välittömästi protestoivansa laukaisua voimakkaasti.

“Yltäisi Washingtoniin”
Fyysikko David Wright arvioi blogissaan Etelä-Korean ja Japanin tietojen pohjalta, että testatun ohjuksen kantama voi olla yli 13 000 kilometriä.

– Sellainen ohjus yltäisi helposti Washingtoniin tai itse asiassa minne tahansa manner-Yhdysvaltoihin, Wright kirjoittaa.

Edellisen kerran, kun Pohjois-Korea ampui ohjuksen, se pysyi ilmassa noin 40 minuuttia. Syyskuussa tehdyssä kokeessa ohjus matkasi 3 700 kilometriä, mutta lentorata oli selvästi matalampi.

Wright tosin huomauttaa, ettei ohjuksen kärjessä välttämättä ollut suurta painoa. Esimerkiksi painavalla ydinkärjellä varustettuna ohjus ei mahdollisesti lentäisi niin pitkälle.

Laukaisusta viitteitä
Uutistoimisto Reuters julkaisi tänään vain reilu tunti ennen laukaisua artikkelin, jossa USA:n hallituksen asiantuntijat kertoivat uskovansa, että Pohjois-Korea tekee ohjuskokeen lähipäivinä. Aamupäivällä Reutersin lähde Japanin hallinnossa kertoi Japanin havainneen radiosignaaleja, jotka viittasivat ohjuskokeen valmisteluun.

Edellisen kerran Pohjois-Korea testasi ballistisia ohjuksia elokuun 29. ja syyskuun 15. päivä. Näillä kerroilla ohjus ammuttiin Japanin yli. Edellisestä laukaisusta ehti siis kulua liki kaksi ja puoli kuukautta. Tauko oli epätavallisen pitkä, sillä maa oli tehnyt aiemmin tänä vuonna lukuisia kokeita. Ohjusohjelmaa seuraava tutkija Shea Cotton laskee Twitterissä, että tämän päivän ohjuskoe oli 20. tänä vuonna.

Pohjois-Korea pyrkii kehittämään mannertenvälisen ohjuksen ja siihen sopivan ydinkärjen.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201711280203013_ul.shtml