22.4.2020: Osa koronarajoituksista saattaa olla voimassa rokotteen valmistumiseen asti – Pääministeri Marin: “On hyvin mahdollista, ettei tämä mene nopeasti ohi”

“Lasten hyvinvointi painaa päätöksessä koulujen avaamisesta.

Keskiviikon A-studiossa vierailleen pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan arjen palautuminen normaaliksi voi kestää vielä pitkään.

– Jos tämänhetkisen tiedon valossa rehellisesti arvioin tilannetta, on hyvin mahdollista, ettei tämä mene nopeasti ohi. Me joudumme tavalla tai toisella yhteiskuntana oppimaan elämään tämän taudin kanssa ainakin siihen asti, kunnes rokote on olemassa.

Rokotetta kehitetään maailmalla vauhdilla, mutta sen saaminen yleiseen käyttöön voi viedä vielä vuoden.

Hallitus kertoi tänään siirtyvänsä hybridistrategiaan, jossa rajoituksia puretaan asteittain ja samalla lisätään muun muassa testaamista. Osa rajoituksista ja suosituksista voi kuitenkin olla pidempikestoisia. Pääministeri Marinin mukaan esimerkiksi hygieniaan ja sosiaalisiin kontakteihin liittyvät suositukset ovat olennaisia, kunnes tilanne on selkeästi hallinnassa.

– Todennäköisesti me joudumme elämään tällaisessa tilanteessa pidempään, ellei tapahdu jotain dramaattista muutosta, että tauti aidosti kaikissa maissa tukahtuisi.

Päätös koulujen avaamisesta ensi viikolla

Hallitus linjasi tänään, että yli 500 hengen yleisötapahtumien kielto jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Koulujen avaamisesta hallitus päättää ensi viikolla ja muista rajoituksista vapun jälkeen. Tällä hetkellä rajoitukset ovat voimassa 13. toukokuuta saakka.

Päätökseen koulujen avaamisesta loppulukukaudeksi vaikuttavat tautitilanne mutta myös lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä opetukseen ja oppimiseen liittyvät tekijät.

– Se on aivan yhtä painava (näkökulma). Sekin pitää ottaa vakavasti, Marin toteaa.”

https://yle.fi/uutiset/3-11318577