5.9.2017: Trumpilta odotetaan kautensa ”julminta” päätöstä – jopa Obama saattaa käynnistää hyökkäyksen seuraajaansa vastaan

Presidentti Donald Trumpilta odotetaan tänään päätöstä, jota on etukäteen kuvattu hänen ”julmimmakseen”.

Kyse ei ole maahanmuuttokiellosta eikä hyökkäyksestä Pohjois-Koreaa vastaan vaan niin sanottujen ”unelmoijien” armahdusohjelman lopettamisesta.

Dreamers-nimellä kutsutaan niitä noin 800 000 lapsena siirtolaisvanhempien mukana Yhdysvaltoihin laittomasti tullutta, jotka Barack Obaman kaudella välttyivät karkotukselta. Unelmoijat saivat käytännössä kahden vuoden välein uusittavan oleskeluluvan, jos heillä ei ollut rikosrekisteriä. Nyt Trump aikoo lopettaa tämän DACA-nimellä tunnetun ohjelman, jolloin nämä aikuistuneet ja osaksi amerikkalaista yhteiskuntaa sulautuneet ihmiset saatetaan jopa palauttaa alkuperäisiin kotimaihinsa, joita he eivät muista eivätkä tunne.”

Obamalla sormi julkaisunäppäimellä
Myös liike-elämä vastustaa voimakkaasti unelmoijien unelmien päättämistä. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg päivitti profiilikuvaansa testin ”#Täällä jäädäkseen – tuen DACAa.” Applen johtaja Tim Cook ilmaisi sympatiansa 250 yhtiössä työskentelevää unelmoijaa kohtaan.

Trump saattaa saada vastaansa myös presidentillistä vihaa, sillä hänen edeltäjänsä ja DACAn isä Barack Obama suunnittelee Politicon mukaan suunsa avaamista ensi kertaa Trumpia vastaan.

Yhdysvaltain presidenttien ei ole ollut tapana arvostella seuraajiaan presidenttikautensa jälkeen. Obama ilmaisi kuitenkin virkakautensa viimeisessä lehdistötilaisuudessa tammikuussa, että hän olisi pakotettu toimimaan joissakin harvoissa tapauksissa, jotka sotisivat merkittävästi hänen arvojaan ja moraaliaan vastaan. Erääksi sellaiseksi hän nimesi ”yritykset pidättää ja lähettää muualle lapsia, jotka ovat kasvaneet täällä ja ovat käytännössä amerikkalaisia lapsia ja rakastavat maata”.

Politicon mukaan Obamalla on jo aiheesta valmiina Facebook-päivitys, jonka hän aikoo tarvittaessa jakaa myös Twitterissä, jossa hänellä on mammuttimaiset 94,4 miljoonaa seuraajaa.

Obamasta on toivottu Trumpia vastustavan opposition johtohahmoa, mutta toistaiseksi hän on pysytellyt visusti syrjässä. Tähän voi tulla muutos, jos hän ryhtyy julkisesti arvostelemaan nykypresidenttiä.”

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005354272.html