24.11.2016: Kymmenet tuhannet ihmiset lähteneet pakoon Israelin maastopaloja

“Israelin viranomaisten mukaan ainakin osa paloista on tarkoituksella sytytettyjä tuhopolttoja.

Israelissa kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan maastopalojen takia. Suurimmat maastopalot ovat Israelin keskiosissa sijaitsevan Haifan kaupungin ympäristössä.

Haifassa noin 50 000–60 000 ihmistä on evakuoitu palojen tieltä. Kouluja ja teitä on suljettu ja osa paloista uhkaa huoltoasemia, mikä lisää palojen aiheuttamia riskejä entisestään.

Israelin armeijan joukkoja on komennettu avustamaan Haifan pelastuslaitosta. Lisäksi asukkaat ovat kytkeneet letkuja kotiensa vesijärjestelmiin ja osallistuneet palontorjuntaan.

Muun muassa Venäjä, Kypros, Turkki ja Kreikka ovat lähettäneet koneita ja ihmisiä sammuttamaan paloja.

Suurin osa kolmatta päivää jatkuvista paloista johtuu poikkeuksellisen kuumasta ja kuivasta säästä. Paloja on ollut myös Jerusalemin ympäristössä sekä pohjoisessa Zichron Jaakovin alueella.

Israelin poliisiylijohtajan mukaan osa paloista on tarkoituksella sytytettyjä. Motiivit ovat ilmeisesti poliittisia, mutta Roni Alsheichin mukaan toistaiseksi on todennäköistä, että tarkoituksella sytytetyt palot ovat yksittäistapauksia.

Israel on viime vuosina tehostanut palolaitostensa toimintaa. Vuonna 2010 Carmelin alueella Haifan eteläpuolella syttyi maastopalo. Neljä päivää kestäneissä tulipaloissa kuoli yli 40 ihmistä.”

http://yle.fi/uutiset/3-9314632