15.1.2017: 70 maata yrittää elvyttää Lähi-idän rauhanprosessia Pariisissa

“Noin 70 maan ministerit ja edustajat kokoontuvat tänään Pariisiin elvyttämään Lähi-idän rauhanprosessia.

  • Noin 70 maan ministerit ja edustajat kokoontuvat tänään Pariisiin elvyttämään Lähi-idän rauhanprosessia.
  • Sen paremmin Israel kuin palestiinalaiset eivät ole kokouksessa mukana.
  • Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on väittänyt koko tapaamista Israelin vastaiseksi.

Sen paremmin Israel kuin palestiinalaiset eivät ole kokouksessa mukana, ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on väittänyt koko tapaamista Israelin vastaiseksi.

Palestiinalaiset ovat suhtautuneet myötämielisemmin Ranskan yrityksiin viritellä uutta eloa rauhanprosessiin, joka on ollut jumissa vuodesta 2014.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas varoitti kokouksen edellä Yhdysvaltojen presidentin virkaan perjantaina astuvaa Donald Trumpia siirtämästä maansa suurlähetystöä Tel Avivista Jerusalemiin.

Trump lupasi tehdä näin vaalikampanjansa aikana ja on ilmoittanut nimeävänsä uudeksi suurlähettilääksi äärilinjaa edustavan David Friedmanin, joka on sanonut haluavansa työskennellä “Israelin ikuisessa pääkaupungissa, Jerusalemissa”.

– Yritykset laillistaa Israelin laiton miehitys Jerusalemissa tuhoaa poliittisen ratkaisun mahdollisuudet, toivon kahden valtion ratkaisusta ja ruokkii ääriliikkeitä sekä meidän alueellamme että maailmanlaajuisesti, Abbas sanoi.

Palestiinalaiset katsovat, että Itä-Jerusalemin tulisi olla palestiinalaisvaltion pääkaupunki. Israel on miehittänyt kaupungin itäosan ja pitää koko kaupunkia pääkaupunkinaan. Kiistan takia ulkomaat pitävät suurlähetystöjään Tel Avivissa.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry osallistuu kokoukseen. Mukana on myös YK:n, EU:n, Arabiliiton ja muiden järjestöjen edustajia.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201701152200053908_ul.shtml