19.11.2016: Suomen lentoasemia operoiva Finavia ei ole tekemiensä selvitysten jälkeen innostunut Yhdysvaltain rajavalvojien tulosta Helsinki-Vantaalle

“Myös suomalaiset matkustajat voivat parin vuoden päästä päätyä Tukholman lentoasemalla yhdysvaltalaisten tarkastukseen. Yhdysvallat ja Ruotsi sopivat marraskuun alussa siitä, että tulevaisuudessa Yhdysvaltain rajavalvojat tarkastavat matkustajat jo Arlandassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että viimeistään vuodesta 2019 lähtien Yhdysvaltain tullin ja rajavalvonnan työntekijät työskentelevät Tukholman Arlandan kentällä heitä varten rakennetuissa omissa tiloissa. Kun matkustajat ovat tehneet matkaselvityksen ja kulkeneet nykyisten turva- ja passintarkastusten läpi, he käyvät vielä Yhdysvaltain rajatarkastuksessa ennen lähtöportille menoa. Yhdysvaltain päässä vastaavaa tarkastusta ei enää tehdä.

Ruotsalaiset toivovat, että sopimus lisää matkustajien määrää Arlandan kentällä.

Koneenvaihto voi pitkittyä
Lentoyhtiö Finnair arvioi Yle Uutisille, että tuleva järjestely voi merkitä sitä, että Tukholmasta Yhdysvaltoihin jatkavilla matkustajilla voi Arlandassa mennä nykyistä kauemmin aikaa, sillä maahantulo- ja tullimuodollisuudet tehdään jo Arlandassa.

Lentoyhtiö SAS toivoo, että USA:n rajavalvonta ei pitkittäisi koneenvaihtoa Tukholmassa. Monet SAS:n asiakkaat vaihtavat konetta Arlandassa matkallaan Yhdysvaltoihin. SAS arvioi, että uuden järjestelyn vuoksi jotkut matkustajat voivat joutua lähtemään matkaan nykyistä aikaisemmin.

SAS toivoo myös, että järjestely ei aiheuta lisäkustannuksia lentoyhtiölle tai matkustajille.

Yhdysvaltalaisilla on aseet saatavilla
Sopimuksen mukaan Yhdysvaltain viranomaiset eivät kanna aseita Arlandan kentällä, mutta erityistilanteessa he saavat aseet käyttöönsä silmän tunnistukseen perustuvalla lukolla suljetusta säilytystilasta.

Yhdysvaltain viranomaiset toivovat, että tekemällä rajatarkastukset jo lähtökentällä, he pystyvät entistä paremmin estämään vaarallisten henkilöiden pääsyn Yhdysvaltoihin.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain rajavalvojat toimivat lentoasemilla Euroopan maista vain Irlannissa. Muualla maailmassa vastaava järjestely on käytössä muun muassa Kanadassa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Finavia ei ole innoissaan
Suomen lentoasemia operoiva Finavia on alustavasti selvittänyt, millaisia muutoksia Yhdysvaltain rajavalvonnan tulo Helsinki-Vantaan lentoasemalle vaatisi kentällä.

Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari sanoo, että selvitysten jälkeen Finavia ei ole ”hirveän innoissaan” asiasta.

– Toinen valtio siirtää rajamuodollisuudet lähtömaan kentälle. Oikeastaan tämä on oman ongelman ulkoistamista, Haapasaari sanoo.

Haapasaaren mukaan puhutaan miljoonaluokan investoinnista, joka tulee lentoaseman maksettavaksi.

Finnairista sanotaan, että Yhdysvaltain rajatarkastusten tulo Helsinki-Vantaalle kiinnostaa, mutta yhtiön mukaan täytyy ottaa huomioon sen tuomat mahdolliset kustannukset lentoyhtiölle.

Helpottaa maahantuloa Yhdysvalloissa
Haapasaaren mukaan USA:n rajavalvonnan sovittaminen nykyiseen terminaaliin on vaikeaa. Kyse ei ole vain erillisistä porteista, vaan terminaaliin rakennettaisiin ikään kuin Yhdysvaltain maaperää, joka olisi erotettu muista tiloista.

Finavia pitää erityisen tärkeänä sitä, että lentokoneesta toiseen vaihtaminen säilyy joustavana Helsinki-Vantaan kentällä.

Haapasaari myöntää, että matkustajien kannalta järjestelyssä on hyviäkin puolia. Se helpottaa maahantuloa Yhdysvalloissa.

Matkustajamäärien pitäisi kasvaa
Haapasaaren mukaan ruotsalaisista poikkeavaan linjaan vaikuttaa myös se, että Helsinki-Vantaalta Yhdysvaltoihin on selvästi vähemmän reittejä ja matkustajia kuin Tukholman Arlandasta.

Tulevaisuudessa mieli voi muuttua, jos matkustajamäärät Yhdysvaltoihin lisääntyvät.

Vuonna 2015 Tukholman Arlandan ja Yhdysvaltojen välillä lensi noin 660 000 matkustajaa, kun Helsinki-Vantaalla vastaava luku oli noin 230 000.

Finavia laajentaa parhaillaan Helsinki-Vantaan lentoaseman kakkosterminaalia. Vuoteen 2019 jatkuvan laajennuksen jälkeen tilaa olisi nykyistä enemmän myös mahdolliselle USA:n rajavalvonnalle. Finavia saattaa palata asiaan myöhemmin uudestaan.”

http://yle.fi/uutiset/3-9290960