2.7.2016: Putinin kommentille joukkojen vetämisestä erikoinen selitys

“Venäjän presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov selittää venäläislehti Kommersantin artikkelissa presidentti Vladimir Putinin hämmennystä herättäneitä kommentteja. Putin sanoi perjantaina presidentti Sauli Niinistön kanssa pidetyn tiedotustilaisuuden aikana, että Venäjä olisi vetänyt joukkojaan etäälle Suomen rajalta.

– Muistutan, Venäjä on tehnyt päätöksen ja toteuttanut sen: me olemme vetäneet Suomen ja Venäjän rajalta joukkomme 1500 kilometrin etäisyydeltä, Putin sanoi.

Lausunto herätti ihmetystä, sillä joukkojen vetäminen 1500 kilometrin päähän Suomen rajasta tarkoittaisi niiden vetämistä kauas sisämaahan, jopa Moskovan taakse.

Ivanovin mukaan lausunnossa on kuitenkin kyse leveydestä, ei syvyydestä.

– Leningradin alueelta aina Murmanskiin joukkoja ei ole rajalla lainkaan, Ivanov sanoi Kommerasantin toimittajalle.

Ivanov ei kuitenkaan lausunnollaan määritellyt, mitä tarkoittaa “joukkojen oleminen rajalla”. Venäjällä on joukkoja muun muassa Pietarissa, Alakurtissa sekä Montshegorskissa ja Murmanskissa.”

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/putinin-kommentille-joukkojen-vetamisesta-erikoinen-selitys/5972200

 

1.7.2016: Putin: ”Nato tulisi mielellään sotimaan Venäjän kanssa viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen”

“Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö ovat pitäneet yhteisen lehdistötilaisuuden presidentti Niinistön kesäasunnolla Kultarannassa.

Tilaisuuden yhteydessä kysymys Natosta tuli vahvasti esille. Putinilta tiedusteltiin, että miten Suomi saataisiin tuntemaan itsensä turvalliseksi.

-Emme oikein ymmärrä, mihin suomalaisten huolet liittyvät. Sanoin jo, että olemme päättäneet poistaa asevoimamme Suomen ja Venäjän rajalta, 1500 kilometrin päähän. Emmekä tehneet mitään sellaista, joka voisi aiheuttaa suomalaisissa huolta. Siitä huolimatta, että jännite Itämeren alueella ja maailmassa on noussut. Me teemme sen siitä lähtökohdasta, että Suomi on puolueeton maa, kommentoi Putin.

Putinin mukaan Suomen liittyminen Natoon tarkoittaisi sitä, että Suomen puolustusvoimat eivät ole enää itsenäinen eikä täysin suvereeni.

-Ne tulisivat olemaan osa Naton sotilaallista infrastruktuuria, joka on heti Venäjän rajalla. Mitä luulette, toimimmeko sitten edelleenkin samalla tavalla, jossa asevoimamme ovat 1500 kilometrin päässä Suomen rajalta? Toimimme siten, kun on Suomen kansan valinta, Putin totesi.

Putin sanoi Venäjän antavan arvoa Suomen puolueettomuudelle, mutta kyseessä olevan Suomen oma päätös. Tämän jälkeen Putin lausui melko pysäyttävän tokaisun:

-Jos saisin toisella tavalla muotoilla suomalaisen ystäväni lausuntoa, voisin sanoa, että “todennäköisesti Nato mielellään tulisi sotimaan Venäjän kanssa viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen”. Tarvitsetteko se sitä? Me emme sitä halua tai tarvitse. Mutta se on teidän päätöksenne ja valintanne.”

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/putin-nato-tulisi-mielellaan-sotimaan-venajan-kanssa-viimeiseen-suomalaiseen-sotilaaseen/5971534

 

1.7.2016: Tutkija Niinistön ja Putinin eleistä: ”Jotain tiukkaa tekstiä on tullut kahden kesken”

“Venäjän presidentti Vladimir Putin tokaisi tänään varsin huomiota herättävän lausunnon Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Putin totesi, että ”Nato sotisi mielellään Venäjää vastaan viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen saakka”.”

“Naton huippukokous järjestetään ensi viikolla Varsovassa Puolassa. Smithin mukaan yksi mielenkiintoinen kohta on se, että Niinistö ja Putin keskustelivat ilman ministereitä hetken aikaa kahdestaan.

-Montaa muuta päämiestä kiinnostaa myöskin mitä Putin siinä kohdassa sanoi. Jotakin tiukkaa tekstiä on tullut kun ajattelee, että kehon kieli molemmilla presidenteillä oli aika tiukkaa kun he tulivat lehdistön eteen, toteaa Smith.”

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tutkija-niiniston-ja-putinin-eleista-jotain-tiukkaa-tekstia-on-tullut-kahden-kesken/5971788

 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001212042.html