1.7.2016: Ensimmäinen kuolonuhri – Robottiauto tappoi kuljettajansa, viranomaiset etsivät syyllistä

“Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat mahdollista maailman ensimmäistä autopilotilla ajaneen auton aiheuttamaa kuolemaa, kertoo BBC.

Teslan Model S:n kuljettaja kuoli Floridassa toukokuussa törmättyään kuorma-autoon.

Autopilotti oli päällä onnettomuushetkellä. Ajoavustin vaihtaa automaattisesti kaistaa ja reagoi liikenteeseen.

Tesla kertoo, että ilmeisesti autopilotti ei ollut erottanut tielle tulleen ajoneuvon valkeana hohtavaa peltiä kirkasta taivasta vasten.

Model S ajoi rekka-auton konttiosan alle niin, että takaosa murskasi S:n tuulilasin ja tappoi sen kuljettajan paikalla istuneen ihmisen.

Tähän mennessä Teslan autot ovat ajaneet valmistajan mukaan automaattiohjauksella 210 miljoonaa kilometriä ilman onnettomuuksia. Onnettomuus oli siten harvinainen.

Yhdysvaltojen liikenneturvallisuusvirasto tutkii, toimiko autopilotti niin kuin piti vai oliko sen toiminnassa virhe. Jos autopilotin toiminnassa havaitaan puutteita, Tesla sulkee ominaisuuden pois päältä päivityksellä, joka tulee kaikkiin autoihin netin kautta.

Tesla toi autopilottinsa käyttöön viime vuoden lokakuussa. Ominaisuus on oletusarvoisesti poissa päältä, ja sen käyttöön ottamista varten kuljettajan on tutustuttava huolellisesti sen toimintaan. Autopilotti on rakennettu niin, että se vaatii koko ajan kuljettajan huomiota liikenteeseen, vaikka se ohjaakin autoa hänen puolestaan.”

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/ensimmainen-kuolonuhri-robottiauto-tappoi-kuljettajansa-viranomaiset-etsivat-syyllista-6563767

 

1.7.2016: Tesla-kuski kuoli automaattiohjauksen takia – katseli ajaessaan Harry Potter -leffaa?

“Sähköauto Teslan kohuttu automaattiohjaus on vaatinut ensimmäisen kuolonuhrin. Tesla S -mallin kuljettaja kuoli torstaina Yhdysvalloissa Floridassa jouduttuaan onnettomuuteen auton ohjatessa itseään, kirjoittaa New York Times.

Onnettomuus tapahtui, kun perävaunullinen rekka kääntyi vasemmalle eikä perässä ajanut Tesla jarruttanut. Uhri oli kokenut Tesla-käyttäjä, joka oli aiemminkin ollut läheltä piti -tilanteessa, kertoo SFGate.

Teslan tiedotteen mukaan rekka oli valkoinen, mikä vaikeutti sen tunnistamista vaaleaa taivasta vasten. Liittovaltion viranomaiset tutkivat onnettomuutta.

Associated Pressin haastatteleman rekkakuskin mukaan kuski olisi katsonut onnettomuuden aikaan Harry Potter -elokuvaa, joka olisi jäänyt pyörimään autossa vielä törmäyksen jälkeenkin. Tesla on kiistänyt, että S-mallin näytöllä voisi katsoa leffoja.

Kyse ensimmäisestä kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta, jossa on osallisena tietokoneohjelman kameran, antureiden ja tutkan avulla ohjaama ajoneuvo.

Onnettomuus voi vaikeuttaa Teslan pyrkimyksiä laajentaa mallistoaan kalliista autoista kohti keskihintaisia.”

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/tesla-kuski-kuoli-automaattiohjauksen-takia-katseli-ajaessaan-harry-potter-leffaa-6563813

 

2.7.2016: Lisätietoja kohtalokkaasta Tesla-onnettomuudesta – Johtiko romujen seasta löytynyt sähkölaite tuhoon?

“Ensimmäisestä kohtalokkaasta robottiauto-onnettomuudesta on paljastunut lisätietoja, kirjoittaa Reuters.

Teslan Model S:n kuljettaja kuoli Floridassa toukokuun 7. päivä törmättyään kuorma-autoon.

Floridan moottoriteitä valvova FHP-poliisiyksikkö ilmoitti eilen perjantaina, että onnettomuudessa syntyneiden romujen seasta löytyi matkakäyttöön suunniteltu kannettava dvd-soitin.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan selvinnyt varmasti, oliko dvd-soitin käytössä onnettomuushetkellä vai ei. Todistajienkin havainnot asian suhteen ovat ristiriitaisia.

Kiinteistöllä, jonne rekkaan törmännyt Tesla ajautui, asuva Robert VanKavelaar kertoo saapuneensa romuttuneen auton luo 15 minuutin kuluttua onnettomuudesta ja kuulleensa päällä olleen dvd-soittimen.

Paikalla ollut poliisi kertoi VanKavelaarin mukaan hänelle, että soitin toisti Harry Potter -elokuvaa.

Onnettomuuspaikalle ennen poliisia tai VanKavelaaria saapunut todistaja Terence Mulligan kuitenkin taas sanoi, ettei havainnut dvd-soittimen olleen päällä.

Myös Tesla haluaa varmasti selvittää, noudattiko onnettomuuden uhriksi joutunut kuljettaja Joshua Brown valmistajan ohjeistusta vai kohdistiko hän autopilotin johdosta huomionsa muualle kuin liikenteeseen.

Tesla antoi perjantaina lausunnon, jossa se sanoi, ettei Autopilot-ominaisuus muuta autoa itsestään toimivaksi ajoneuvoksi. Näin ollen kuljettaja ei voi ominaisuutta käyttämällä luopua vastuustaan keskittymällä muuhun kuin ajamiseen.”

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/lisatietoja-kohtalokkaasta-tesla-onnettomuudesta-johtiko-romujen-seasta-loytynyt-sahkolaite-tuhoon-6564124