30.7.2017: Trump vastaa Pohjois-Korean ohjustestiin – Yhdysvaltojen pommittajat Korean niemimaan yllä

“Yhdysvaltojen vastauksen motiivi on näyttää valta.

Pohjois-Korea testasi perjantaina toista kertaa mannertenvälistä ballistista ohjusta, joka lensi tällä kertaa korkeammalla ja pidempään kuin kuun alussa testattu ohjus. Vastauksena Pohjois-Korean kokeelle Yhdysvallat on lähettänyt pommittajalentokoneita Korean niemimaan ylle. Teon motiivi on vallan näyttäminen, kertoo yhdysvaltalaismedia NBC News.

Yhdysvaltojen B-1-pommittajat nousivat Guamista ja lensivät Japanin ilmatilalle, mistä Japanin F-2-hävittäjät liittyivät yhdysvaltalaiskoneiden seuraan.

Pommittajat lensivät Etelä-Korean ilmatilan yli, ja myös Etelä-Korean ilma-alukset osallistuivat operaatioon. Yhdysvaltain pommittajat ohittivat matalalla Yhdysvaltain Osanin lentotukikohdan. Lopulta yhdysvaltalaiskoneet palasivat Guamiin.

Pohjois-Korean mukaan koko Yhdysvaltain maantieteellinen alue on nyt sen ohjusten ulottuvilla. Pohjois-Korea on suorittanut viisi ydinkoetta vuoden 2006 jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitti perjantaina tiukkasävyisen kannanoton Kiinan toimettomuudesta Pohjois-Korean ydinkokeiden suhteen Twitterissä. Kiina tuomitsi ohjuskokeen ja ilmoitti toivovansa malttia kaikilta osapuolilta.

Trump kirjoittaa twiiteissään olevansa hyvin pettynyt Kiinaan. Hän toteaa, että yhdysvaltalaisjohtajat ovat sallineet Kiinan tehdä satojen miljardien vuosittaisia voittoja kaupankäynnissä, mistä huolimatta Kiina ei tee muuta kuin vain ”puhuu”. Yhdysvaltain presidentti kirjoittaa, etteivät Yhdysvallat aio enää antaa tilanteen jatkua, ja että Kiina voisi ratkaista ongelman helposti.”

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005308460.html