26.7.2017: Salainen arvio muuttaa kaiken: Pohjois-Korealla on ydinohjus jo ensi vuonna

“Yhdysvaltojen puolustusministeriö uskoo Pohjois-Korean saavan toimivan ydinohjuksen paljon luultua nopeammin.

Pohjois-Korealla on aikaisimmillaan jo ensi vuonna mannertenvälinen ballistinen ohjus, joka voidaan varustaa ydinaseella, Yhdysvaltojen puolustusviranomaisten salaisessa arviossa todetaan.

Asiasta uutisoivan Washington Postin mukaan asiakirja “lyhentää dramaattisesti” arviota siitä, kauanko Pjongjangilla menisi siihen, että se kykenisi halutessaan tekemään ydiniskun amerikkalaisia kaupunkeja vastaan.

Pentagonin puolustustiedustelun (DIA) arvio on ainakin kaksi vuotta lyhempi kuin yleisesti hyväksytyt ennusteen Pohjois-Korean ydinohjusohjelman edistymisestä. Arviossa on huomioitu muun muassa Pohjois-Korean viimeaikaisten ohjuskokeiden osoittamat teknologiset edistysaskeleet. Ne ovat yllättäneet monia.

DIA toteaa arviossaan, että Pohjois-Korea kykenee tuottamaan luotettavan ohjuksen jossain vaiheessa vuonna 2018. Asiakirjaan perehtyneiden viranomaislähteiden mukaan se merkitsee käytännössä siirtymistä prototyyppiasteelta sarjatuotantoon. Lähteiden mukaan Pohjois-Korea on vain kuukausien päässä asetuotannon aloittamisesta.

Amerikkalaisarvio on linjassa Etelä-Korean tiedustelun tuoreimpien arvioiden kanssa.

Aikataulun kiristyminen lisää valtavasti painetta neuvotteluille Pohjois-Korean aseohjelman purkamiseksi. Mikäli Pohjois-Korea pääsee valmistamaan ydinohjuksia, muuttaa se neuvotteluasetelmia huomattavasti. On hyvin epätodennäköistä, että Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin hallinto suostuisi enää purkamaan ydinasepelotteensa sen jälkeen, kun maa on vihdoin saavuttanut vuosikymmeniä tavoittelemansa aseet.

– Vaarana on se, että päätöksentekoaika ja varoitusaika lyhenevät merkittävästi siinä vaiheessa, kun Pohjois-Korealla on jo aseet. Eskalaatio voi tapahtua nopeasti, Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman turvallisuusneuvostossa ydinsulkuasioista vastannut neuvonantaja Jon Wolfstahl toteaa.

Pohjois-Korean uskotaan suorittavan lähiaikoina lisää ohjuskokeita. Myös ydinkoetta pidetään mahdollisena. Pohjois-Korea saattaa myös testata jo pitkään kaikessa hiljaisuudessa kehittämäänsä ballistista ohjussukellusvenettä. Toimiva ohjussukellusvene takaisi edes jonkinlaisen mahdollisuuden niin kutsuttuun toiseen iskuun ja täydentäisi maan ydinasepelotetta.”

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/usa_pkorea_ohjus-68171